u bent hier  » Eten » Veel met rabarber » Groene tomaten, en dan?

Onze tomaten willen maar niet rood worden. Weggooien of...

Chutneys en Pickles of jam van groene tomaten

1. Chutney van groene tomaten

+ 3 kg  2¼  kg groene tomaten
500 g uien
25 g zout
450 g suiker
ruim 1 L kruidige azijn
225 g blauwe rozijnen
225 g gele rozijnen
500 g moesappelen (schillen, klokhuis verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden) 

Snijd de tomaten in plakjes en hak de uien fijn.  Deponeer de plakjes tomaat en stukjes ui in een  kom en laat ze, bestrooid met het zout, een nachtje staan.  Breng de volgende dag de suiker tezamen met de azijn. aan de kook en voeg er vervolgens de rozijnen (als u dat wilt mag u die fijnsnijden) en stukjes appel bij.  Laat dit mengsel 10 minuten pruttelen.  Voeg hierna de goeduitgelekte plakjes tomaat en stukjes ui erbij en laat het geheel nog een uurtje op een zacht vuurtje staan om de chutney de vereiste dikte te laten krijgen.  Giet de chutney in met heet water omgespoelde potten en sluit deze direct luchtdicht af. Deze chutney is direct voor gebruik gereed, maar wordt smakelijker naarmate hij langer staat.  

2. Chutney groene tomaten

1 kg fijngehakte groene tomaten
2 eetlepels fijngehakte verse gember
2 geperste teentjes knoflook
1/2 theelepel mosterdzaad
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel ketumbar
2 theelepels zout
1/4 liter honing
1/4 liter appelazijn
cayennepeper naar smaak
Bereidingswijze

Vermeng alle ingredienten in een pan met dikke bodem.
Breng het mengsel aan de kook en laat het, onder af en toe roeren, 1 uur zachtjes sudderen.
Laat afkoelen alvorens de chutney in een pot te doen.
Na 24 uur kunt u de chutney eten.
Als de chutney in een schone glazen, afgesloten pot wordt bewaard, is hij in de koelkast enige tijd houdbaar.

3. Chutney groene tomaten

1 kg groene tomaten
1 eetl zout
2 theel. chilipoeder
15 gr. gemberpoeder
500 gr. donkere basterd suiker
2 theel. kerrie
5 tenen knoflook
1 dl. azijn
Hulpmiddelen

Tomaten in kleine stukjes snijden. Alle ingredienten in de pan doen en al roerend aan de kook brengen. Op een zacht vuur 1,5 uur laten koken. Regelmatig de stukjes tomaat fijndrukken tegen de zijkant van de pan. Heet in potten doen en op zijn kop laten afkoelen.
De hoeveelheid van de kruiden kunnen naar eigen smaak worden aangepast. zo doe ik er wat stukjes gember (vers of bolletjes)in. en wat meer chili en cayennepeper voor de pittigheid.

4. groene tomaten chutney

1 kilo groene, onrijpe, tomaten
2 gehakte uien
2 appels, geschild, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
5 deciliter witte wijnazijn
250 gram witte basterdsuiker
1 laurierblad
1 gehakte groene Spaanse peper, zonder de zaadjes
zout

Hak de tomaten grof en doe ze in een ruime pan, samen met de overige ingredienten. Kook dit op matig vuur tot de tomaten en de appels uit elkaar beginnen te vallen en het een dikke massa wordt. Verwijder het laurierblad en schep de chutney in een schone glazen pot. Laat hem afkoelen. Bewaar de chutney in de koelkast. 

5. groene tomaten uit de volkskrant

(artikel)

Voorrang voor de tomaten, die steeds minder groen worden. De oplossing, verzekeren de meeste briefschrijvers namelijk, is narijpen. Groene exemplaren hebben te weinig zon gehad, meestal in combinatie met te veel vocht en kou. Laat ze niet aan de plant hangen, want dan gaan ze rotten, maar pluk ze af en hang of leg ze weg. Wáár, daarover lopen de meningen uiteen: van een koele plek in het donker (de kelder) tot een zonnige vensterbank.

Culinaire allesweter Johannes van Dam geraadpleegd. In De tafel van tien adviseert hij een narijptemperatuur van cira 20 graden, in een vochtige omgeving, eventueel met een rijpe appel voor het ethyleengas die die afscheidt. In een plastic zak mag ook, als er maar gaatjes in zitten om het ontstane koolzuur te laten ontsnappen. De koelkast is taboe: te koud en te droog.

Veel inzendingen gingen over gebakken tomaten. Mary Boeree uit Amsterdam kocht Fannie Flaggs boek Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Café na het zien van de gelijknamige verfilming. Haar eigen vegetarische versie van de Fried Tomatoes: snijd per persoon 1 groene tomaat in plakken, zout en peper erover, door maïzena halen en aan beide zijden lichtbruin bakken in olie met wat kruiden. Boeree: 'Het boek zegt: You'll think you died and gone to heaven!'

Er bestaan luxe-varianten. Gebakken groene tomaten (uit een vegetarisch kookboek van Esther Wieringa uit Utrecht) met 4 groene tomaten in dikke plakken. Zeef 100 gram bloem, 1 tl zout en een halve tl witte peper in een kom. Roer er 35 gram polenta (maïsmeel) door. Maak een kuiltje in het midden. Meng 1 ei met 2 dl melk, voeg dit langzaam aan het bloemmengsel toe, klop tot alles net gemengd is. Verhit een bodempje olie, haal de plakken door het beslag en bak ze 1 minuut aan elke kant.

Groene-tomatenkoekjes (Riekse Jansen uit Amersfoort): snijd 3 groene tomaten in plakken van 1,5 centimeter dik. Meng 0,8 dl melk met 1 ei en paar druppels tabasco. Meng 60 gram paneermeel (liefst van bruin brood) met wat zout. Doe 100 gram bloem in een diep bord. Haal de plakken tomaat eerst door de bloem, dan door melk en paneermeel en bak ze zacht in olie naar wens.

5. Vanalles uit de volkskrant deel 2

Annemarie Loonen uit Amsterdam kreeg dit recept voor Chutney ooit van een tante. Voor circa 2 liter: 1,5 kilo grof gesneden ongepelde groene tomaten, 1 kilo grof gesneden, geschilde en van klokhuis ontdane groene moesappels, 750 gram grof gehakte uien, 250 gram grof gehakte selderij zonder blaadjes, 120 gram pitloze rozijnen, 100 gram gember in stukjes, 275 gram donkerbruine suiker, 3,5 deciliter moutazijn, 1 eetlepel zout.

Breng alles in een grote pan al roerend aan de kook. Dan vuur laag en deksel van de pan, het vocht moet verdampen. Laat het mengsel ongeveer drie uur lang indikken. Doe het over in gesteriliseerde potten.

Herfstpickles van Tip van Tooren uit Hoogerheide: vermeng 1 kilo ontvelde groene tomaten, 1/4 witte kool, 2 Spaanse pepers, 2 gesnipperde uien, 1/2 pond rijpe tomaten, 2 fijngesnipperde groene paprika's en 2 fijngesnipperde bleekselderijstengels en een halve komkommer in blokjes met 3 eetlepels zout en laat het mengsel een nacht staan. Giet het vocht af, spoel het zout desnoods weg. Laat de groenten uitlekken. Voeg 150 gram bruine suiker toe, 2 eetlepels mosterd en 3/4 liter azijn. Laat anderhalf uur zachtjes koken, roer veel. Overdoen in gesteriliseerde potten.

Chutney uit Canada, afkomstig van de moeder van Ellen van Boggelen-Heutink uit Oldenzaal. 'Kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld courgettes, komkommers, pompoenen, peren en appels, of een combinatie daarvan', aldus Van Boggelen. De hoeveelheden zijn bij benadering: ze maakt de chutney meer op gevoel dan op maat en voegt soms ook reepjes paprika, ui, of stukjes meloen toe. Neem op 3 kilo (een halve emmer) groene tomaten (een paar harde rode mogen er ook tussenzitten): 250 gram rozijnen of krenten, 3/4 liter azijn, 400 gram suiker, 12 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 2 theelepels sambal oelek, eetlepel zout.

Snijd de tomaten in stukken. Doe ze in een ruime pan met de azijn, rozijnen, suiker en alle andere specerijen en breng ze aan de kook. Vijf minuten laten koken, dan vuur laag en heel zachtjes laten indikken (af en toe roeren): de tomaat moet goed gaar zijn maar mag geen brij worden. Overdoen in gesteriliseerde potten. Minstens twee tot drie weken laten rusten voor het eerste gebruik. Lekker bij macaroni, spaghetti, Shepherd's pie en andere ovenschotels, en zelfs, vermoedt Van Boggelen, als chipdip.

6. jam en pickles

Jam van Jos Rijkers uit Leusden: leg per pond tomaten 1 pond suiker klaar. Snijd de tomaten in blokjes en breng ze aan de kook met een beetje water en een paar stukjes gember uit een pot. Minstens 2 uur zacht laten koken. Wrijf alles door een zeef om van de pitten af te komen. Voeg dan de suiker toe en laat de jam nog een minuut of 10 inkoken. Overdoen in gesteriliseerde potten.

Jam van Mieke Benden uit Schagen: 1 kilo groene tomaten klein snijden, 1 kilo geleisuiker toevoegen, alles 4 minuten laten koken, overdoen in gesteriliseerde potten. Benden: 'Als potentiële gebruikers van de jam zonder geproefd te hebben al vieze gezichten trekken: gewoon groenepruimenjam op het etiket schrijven. Hele volksstammen weten niet dat er geen kleine pitjes in pruimen zitten.'

Jaren geleden zat Hanny Kracht uit Limmen ook ineens met kilo's groene tomaten, afkomstig van een weinig zonnige plek in haar tuin. Uit een oosters kookboekje haalde ze tomatenpickles. Snijd 1 pond groene tomaten in plakjes, bestrooi ze met zout en laat ze 2 dagen staan. Leg ze dan in een pan met 1 flinke fijngesneden ui, 1 theelepel kruidnagelpoeder, 3 pijpjes kaneel van 4 centimeter lang, 1 dessertlepel mosterd, 10 groene ontpitte en in reepjes gesneden chilipepers, 3 deciliter azijn. Zacht laten koken tot de tomaten kapot zijn. Laten afkoelen en overdoen in gesteriliseerde potten. Kracht herinnert zich dat de pickles overal bij pasten: kapucijners, vlees, vis, bloemkool. 'Tot het laatste restje hebben we alles opgegeten. '