u bent hier  » Ikke » Bloembollen

Gisteren op 1 mei zijn we beland bij de Hortus Bulborum. Deze stichting beheert de enige tuin ter wereld waar inmiddels meer dan 4200 verschillende voorjaarsbolgewassen zijn verzameld, en daarmee uniek in zijn soort is. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit tulpen, narcissen en hyacinten. Daarnaast zijn er verzamelingen Fritillaria en krokussen opgeplant, vooral van de Vernus-groep.

Bijzonder aan deze collectietuin, die overigens ook een interessante genenbank is, is dat er tevens honderden oude soorten te zien zijn, van vóór 1900, die niet of nauwelijks meer commercieel worden gekweekt. De oudste tulpensoorten stammen uit de zestiende eeuw, de Fritillaria persica werd al in 1577 werd beschreven, terwijl de vroegste bekende narcis van nog vele honderden jaren eerder dateert. Daarmee geeft de tuin een interessant overzicht van de ontwikkeling van deze grenzeloos populaire voorjaarsbloemen door de eeuwen heen. Het is te danken aan hoofdmeester Pieter Boschman, die in 1924 de basis voor de collectie legde, dat we nu nog altijd kunnen genieten van legendarische tulpen als de 'Duc van Tol Red and Yellow' (1595), de 'Zomerschoon' uit 1620 - razend populair tijdens de Tulpomanie periode - of de grillige parkiettulp 'Perfecta' uit 1750.

uitleg-hortus.jpgUitleg van Piet Apeldoorn over tulpen, belgen en duizenden andere bollensoorten
Ons bezoekje was georganiseerd door Josephine om vroegtijdig mijn 65 jarig jubileum te herdenken. Piet Apeldoorn, een eveneens gepensioneerde bollenkweker heeft ons rond geleid en uitvoerig verteld over de tulpen, hyacinten, narcissen etc. Bekijk de website om er alles over te weten te komen.