u bent hier  » Eten » Veel met rabarber » Recept met Orval trappist

Recepten met Orval trappistenbier

Orvaliflette
Ingrediënten voor 4 personen:

1,2 kg vastkokende aardappelen
120 gr gerookte spekreepjes
3 grote uien
200 gram Orval-kaas (of Port-Salut) in plakjes
10 cl witte wijn
10 cl crème fraîche
15 cl vloeibare slagroom
25 gr boter
zout, peper, nootmuskaat




De aardappels met de schil koken in zout water, daarna laten afkoelen, schillen en in blokjes snijden.
Het spek in een koekenpan wat laten slinken en op papier leggen om uit te druipen.
In de boter de uien in fijne ringen fruiten, tot ze net iets gaan verkleuren, de witte wijn erbij gieten en het geheel zacht koken tot de wijn is verdampt.
Meng de aardappelen met het spek, de uien en de kookroom. Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
Giet het mengsel in een ovenvaste schaal, bedek het geheel met een dunne laag crème fraîche en leg daar de plakken kaas op.
In een voorverwarmde oven van 180-200° plaatsen tot de kaas gesmolten is.
Lekker met een frisse salade.


Crème brûlée à l'Orval
Ingrediënten voor 4 personen:
1 flesje Orval van 33 cl
150 gr fijne tafelsuiker
5 eigelen
0,5 liter vloeibare slagroom
50 gr rietsuiker


Crème brûlée. Foto: RKK

Kook het bier voor de helft in, laat het afkoelen.
Meng de fijne suiker met de eigelen totdat het mengsel wit wordt. Voeg de slagroom en het bier toe. Goed mengen met de garde.
Verdeel het mengsel over 4 ovenvaste schaaltjes.
Schaaltjes in braadslede of diepe bakplaat zetten en heet water in braadslede schenken tot iets onder rand van schaaltjes. Crème brûlée in braadslede in midden van voorverwarmde oven (100°) in ongeveer 60 minuten laten stollen.
Laten afkoelen in de koelkast.
Vlak voor het opdienen de crème met bruine suiker bedekken en carameliseren met behulp van een klein brandertje of vlak onder een hete grill. 

Brasserie d’Orval s.a.

Orval, n° 2,
B-6823 Villers-devant-Orval
Tel. : +32 61 311 261  /  Fax : +32 61 312 927
brasserie@orval.be

De brouwerij kan enkel bezocht worden tijdens de jaarlijkse opendeurdagen.

De bezoeken van de brouwerij worden voor de volgende gevallen voorbehouden: beroep van brouwers, mouters of bierverdelers (tot caféhouders) ; op werkdagen of afspraak.


U herkent de trappisten producten aan dit teken.  Er zijn wereldwijd maar zeven trappistenbieren.
www.trappist.com