u bent hier  » Wadanog » Lagere Politiek » Christendom en IS

Ze werden verwacht, want geruchten over hen deden al jaren de ronde. Ze opereerden in rondtrekkende bendes van soms wel vijfhonderd man, gekleed in het zwart, steevast bebaard en gewapend met stenen en staven. Niets weerhield hen en niemand durfde hen een strobreed in de weg te leggen. Tegenstand ondervonden ze dan ook niet toen ze eind 4de eeuw Palmyra binnenvielen en de tempel van Athena als doelwit kozen. Zuilen werden omvergehaald, een altaar verbrijzeld, maar vooral Athena zelf moest het ontgelden. Haar hoofd werd van haar romp geslagen, haar neus afgehakt en nadien zaagden ze haar armen eraf. De woede van de vandalen leek grenzeloos en van enige twijfel was geen sprake, want zoals de beruchte Egyptische monnik Sjenoete van Atripe niet veel later zou zeggen: “Niets is een misdaad voor wie in Christus is”.

Toen IS een paar jaar geleden diezelfde, inmiddels gerestaureerde tempel van Athena te lijf ging en daarbij opnieuw het beeld van de godin ­neerhaalde en verminkte, schreeuwde de wereld moord en brand, niet beseffend dat het christendom ooit hetzelfde had gedaan. “We mogen nooit vergeten dat onze eigen geschiedenis eenzelfde fanatisme vertoont”, zegt de Britse historica Catherine Nixey hierover, “en dat de islam dus niet zo uniek, wereldvreemd en wreed is als we wel eens denken.”

Catherine Nixey, 'Eeuwen van duisternis, De christelijke vernietiging van de klassieke cultuur', Hollands Diep, 398 p., 29,99 euro. Vertaald door Aad Janssen, Marianne Palm en Pon Ruiter. ©rv