u bent hier  » Reizen » Mooie landschappen in Nederland

23 favoriete fotografielocaties in Nederland van lezers

maandag 1 mei 2017, 20:20 door  | © photofacts.nl

Een tijdje terug hebben we een artikel geplaatst met de vijftien mooiste fotolocaties in Nederland. Hier kwamen veel reacties van lezers op terug met daarin hun favoriete fotoplekken. In dit artikel daarom 23 van deze mooie suggesties verzameld.

De Randmeren en polder

Aan de zuidkant van de Noordoostpolder lopen een aantal meren in elkaar over: het Gooimeer, Eemmeer, Veluwemeer en het Drontermeer.
Het Gooimeer, 2670 ha groot, is ontstaan in 1967, bij de inpoldering van Zuid-Flevoland. Aan de noordzijde van het meer ligt Almere Haven, aan de zuidzijde liggen de steden Huizen en Naarden.

Samen met het Veluwemeer, Ketelmeer, Wolderwijd, Drontermeer, Nuldernauw, Nijkerkernauw en Eemmeer maakt het deel uit van de Randmeren. Deze meren zorgen er samen voor dat het waterpeil van het oude land niet zakt en het land niet verdroogt. 

Robert Vogels woont in de polder en bij hem liggen de mooie fotoplekjes bijna op de deurmat. Maar je moet het natuurlijk wel zien en naar buiten 'stormen' want het is binnen een paar minuten vaak weer voorbij.
Het Gooimeer weerspiegelt prachtig licht (in bevroren of vloeibare vorm) en er hangen vaak prachtige wolkenpartijen boven. Werkelijk on-Nederlands en bijna drie meter onder ANP.

Saskia heeft als tip voor architectuurfotografen; Almere Stad. Daar staan prachtige gebouwen met een heel eigen sfeer.

Rick Zeemans raadt fotografen een mooi struifzandgebied aan bij Harderwijk, genaamd: Beekhuizerzand. Frea Kroese vindt de Vischmarkt in Harderwijk erg fotogeniek. 

2. De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie met 46 forten waaronder het eiland Pampus. De linie bestaat onder andere uit vijf vestingsteden als Muiden en Woudrichem. 

De Nieuwe Hollandse Waterline vervangt de Hollandse Waterlinie uit de 17e eeuw. Dit Rijksmonument bevat oogstrelende gebieden en forten in de omgeving van 't Gooi en Utrecht. Zeker de forten en de verschillende plassen zijn een oogstrelend uitzicht om eens te bezoeken.

Waumalu geeft Woudrichem op als één van de mooiste plekken in Nederland.

3. Naarden-Vesting

Ton de V. kwam met een leuke tip. Met de boot kun je vanuit Muiderberg naar het eilandje Pampus varen. Daarbij kom je langs het Muiderslot. Deze trip levert drie mooie eye-catchers op: het haventje van Muiden, het Muiderslot en het eiland Pampus. 

Ook Naarden-vesting is leuk om met een rondvaartje te bezichtigen. Denk hierbij ook aan het Naardense Fotofestival.

Mensen die nog weleens in het Gooi verzeild raken zullen bij de naam Naarden gelijk denken aan de vesting. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en wegens de stervorm, die vanuit de lucht goed te zien, is een bijzondere vestingstad. 

Door de rijke geschiedenis van de stad is Naarden erg interessant om te bezoeken, zeker omdat veel van die historie nog steeds te zien is!

4. Het Groene Hart

Florina is fan van het Groene Hart rondom Vlist/Schoonhoven. En daarnaast Alblasserwaard: De Lek, Merwede, Meerkerk (Zouwenboezem). 
Het Groene Hart is een van de meest besproken natuurgebieden van Nederland. 

Het gebied ligt middenin de Randstad, grenzend aan onder andere Rotterdam, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Het gebied is aangewezen als Nationaal landschap en er leven bijzondere weidevogels. De bedreigde vogelsoorten als de grutto, kievit en scholekster komen veel voor in het gebied.

5. Strijp-S in Eindhoven

De naam Strijp-S komt van de benamingen die Philips aan haar industrieparken gaf. Strijp-S was het eerste park, daarna volgden Strijp-T en Strijp-R. Een vierde industriepark zou Strijp-I geheten hebben, als volgende letter in de naam Strijp. 

Met het vertrek van Philips in 2000 wordt het plan opgepakt om Strijp-S te ontwikkelen tot een broedplaats voor de creatieve sector. Onder de vlag Old Buildings, New Ideas wordt bedrijvigheid aangetrokken die zich vooral op design en technologie richt.
In de oude fabriekspanden ontstaan open ateliers waar creatieve ondernemers hun werkplek vinden.
Ivon Klerks heeft de Philipswandeling gedaan, waar Strijp-S onderdeel van was. Het was een route van ongeveer 20 kilometer die ze in enkele dagen heeft gedaan. Als je ervan houdt om architectuur te fotograferen kun je er zeker mooie plaatjes schieten zegt ze! Het terrein wordt ook vaak gebruikt voor fotografie-workshops en bruidsreportages.

6. Strabrechtse Heide (Noord-Brabant)

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van circa 1.500 hectare in de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo, grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer. 

De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. De meeste zijn ooit door uitwaaiing ontstaan. In het midden van de heide ligt de Galgenberg, een klein stukje open stuifzand, dat door beheersmaatregelen in stand wordt gehouden om de typische flora en fauna te bewaren. 

Er groeit onder andere spurrie, schapengras en bunt. De Plaetse is de naam van de reconstructie van een vroegere dries, een driehoekige gemeenschappelijke weide en plaats waar men mocht planten. Hier bevindt zich de schaapskooi waar de kudde van 350 Kempense heideschapen is gehuisvest.

Jan Wijn heeft een aantal tips in Brabant: de Brabantse Kempen met zijn grote grensoverschrijdende natuurparken zoals de Leenderbos en Grote heide  en Hageven - Platau, niet te vergeten het eeuwenoude cultuurlandschap van de Maasheggen bij Boxmeer dat loopt van Oeffelt tot Venray waar het in de maand mei een waar feest is door de bloeiende meidoornheggen en een paradijs voor vogelaars.7. Natuurgebied Kampina

Tanja den Hollander laat zich keer op keer verrassen door het afwisselende landschap in dit Brabantse natuurgebied. Geniet van het uitzicht over de vele vennen en wandel in de nazomer over de paarse heidevelden. Zwerf langs slingerende beken en loop door kleurrijke graslanden. 

Door de rijke flora en fauna is het zonder twijfel één van de meest waardevolle heidegebieden van ons land. Die vele dieren en planten vind je hier dankzij de afwisselende landschappen. Zo kun je op de Kampina ineens oog in oog staan met een prachtig ree en bij de beken kan ineens een ijsvogel voorbijflitsen.

8. Het Heuvelland van Zuid-Limburg

Huub Sanders heeft het heuvelland van Zuid Limburg met de vele vakwerkhuisjes als favoriete fotolokatie. Het heuvelland beslaat een groot gedeelte van Zuid-Limburg. Grofweg loopt het vanaf de onderste grens tot de hoogte van Heerlen. 

Door het gebied stromen de riviertjes de Geul en de Gulp. Het heuvelland is het mooiste vast te leggen vanaf een van de vele heuvels. Je kan dan uitkijken over de kleine dalen. Door de vele akkers en stukken bos lijkt het net een lapjesdeken. Het is het perfecte gebied voor landschapsfotografie! 

En daarnaast vind je er vele vakwerkhuisjes. Extra mooi is het gebied rond maart/april als de bloesem in de vele fruitbomen begint te bloeien! En vanzelfsprekend is ook de Limburgse hoofdstad Maastricht ontzettend fotogeniek.

9. Amsterdamse Waterleidingduinen

Een groot aantal lezers gaf aan de Amsterdamse Waterleidingduinen te missen in het lijstje met mooiste fotolokaties in Nederland. Ernst van Erkelens gaf nog als extra tip het eiland Tiengemeten op. En Joop uit Hillegom verheugt zich alweer op de bloeiende bollenvelden. 
Een gevarieerder gebied dan de Amsterdamse Waterleidingduinen zal in Nederland lastig te vinden zijn. Eén van de grootste duingebieden van Nederland begint met een mooie duinenrij aan de zeekant, om landinwaarts een steeds afwisselender en groener landschap te bieden. 

Droog zand en stuifzandgebieden gaan over in een waterrijke weelde van kleurrijk loofbos, donker dennenbos, kalme vennetjes, moerasachtige dalletjes en talloze stromende watertjes.

Bezoekerscentrum De Oranjekom biedt volop informatie en daarmee een mooi uitgangspunt om de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan ontdekken. Vanuit de vogelhut zijn vele vogelsoorten te zien en te fotograferen, waaronder de aalscholver, krakeend, wintertaling, boomvalk, havik, buizerd en oeverloper. 
Winter: dodaars, roerdomp, tafel- en kuifeend, grote zaagbek, nonnetje, brilduiker, mandarijneend, waterral, ijsvogel, grote gele kwikstaart.

De Amsterdamse Waterleidingduinen staan bekend om de grote populatie damherten. Hoewel deze populatie, met name door het grote aantal, omstreden is, zul je fotografen niet snel horen klagen. 

De herten zijn weinig schuw en laten zich in het gehele gebied met regelmaat bewonderen. Ook vossen zijn goed vertegenwoordigd, waaronder een aantal goed benaderbare exemplaren.

10. De Waddenzee


De Waddenzee heeft een onmiskenbare ecologische waarde en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door het relatief warme water zijn er vele planten en dieren in de Waddenzee te vinden. 
Uiteraard zijn er zeehonden in de Waddenzee te zien, ook vele vogels en schelpdieren zijn vooral in het voorjaar in de zee te vinden. Daarnaast zijn er zo'n 250 plantensoorten die alleen in de Waddenzee te vinden. Een toplocatie voor een dagje uitwaaien of wadlopen!

11. Texel

Bij Daniëlla Thijssen is Texel favoriet; prachtige stranden, vuurtoren, schepen, dieren om te fotograferen en heerlijk om te verblijven. Texel is een zeer fotogeniek eiland. 

Er is een overvloed aan vogels te vinden en vooral de kluut, Grote stern en het visdiefje zijn prachtig mooie foto-onderwerpen die zich behoorlijk goed laten fotograferen.

Het voordeel van Texel is dat het een relatief goed toegankelijk eiland is. Reserveren voor de boot is niet noodzakelijk en de overtocht duurt slechts 20 minuten. Het eiland zelf is zo'n 25 kilometer lang. Je hebt grofweg vier 'mogelijkheden':

  1. Het wad aan de oostzijde van het eiland en alle watertjes aan de binnenzijde van de dijk
  2. Het strand aan westkant
  3. De zuidpunt van het eiland rondom 'de Mokbaai' en 'De Geul'
  4. Het gebied rondom 'De Slufter'

 

 12. Vlieland

Vlieland is een intiem Waddeneiland met een rustig karakter. Het heeft een dorp, veel ruige duinen en bosgebieden. De stranden zijn uitgestrekt, schoon en rustig. Genoeg plek voor strandpaviljoens, maar Vlieland heeft er maar één: het Badhuys. 

Ontdek ook vooral de gigantische zandvlakte Vliehors met de Vliehors Expres. Hier waan je je even in de Sahara. Je vindt hier verder zeehonden, drinkt een juttersbitter en bezoekt het Drenkelingenhuisje.

Op Vlieland is een eendenkooi in een bijzonder bos, genaamd: de Oude Kooi. De eendenkooi bevindt zich tussen Pad van 20 en het Posthuys en ligt beschut in een oud bos. Via de Postweg fiets je er gemakkelijk naar toe.

Daarnaast heb je ook nog het bijzondere natuurgebied: de Kroonspolders aan de Westkant van Vlieland. Het grenst aan de Waddenzee en bevindt zich vlakbij het Posthuys. Het gebied is ontstaan aan het begin van de vorige eeuw door de aanleg van een aantal stuifdijken.

13. Nationaal Park De Groote Peel

Roos Kampen wandelt en fotografeert veel in Nationaal Park De Groote Peel. Dit ligt in Noord-Brabant en Limburg. Het is een restant van een ondoordringbaar moerasgebied, afgegraven vanwege turfwinning en daardoor toegankelijk geworden. 

Je kunt er je hart ophalen als natuurliefhebber! Je wandelt over knuppelbruggetjes, door open en uitgestrekte heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes met pijpenstrootjes, afgewisseld door grote en kleine vennen met unieke vergezichten! 

Neem je waterdichte wandelschoenen en je camera mee en ontdek de Peel en de bijzondere flora en fauna. 

Vele soorten vogels kun je er zien: blauwborsten, roodborsttapuiten, geelgorsjes, geoorde futen, dodaars, roerdompen, grauwe ganzen, winter- en zomertalingen, bruine kiekendieven, waterrallen, nachtzwaluwen, kol- en rietganzen, klapeksters, maar ook trekvogels zoals de kraanvogel zijn er te zien. 

Verder zijn er ook nog veel andere vele dieren, zoals onder andere das, hermelijn, ree, bunzing, wild zwijn, gladde slang, heikikker, levendbarende hagedis en vele insecten en planten te zien.
Zoals op de fotocompilatie van Roos Kampen te zien is kun je met heel veel geluk ook een zeearend spotten in de Peel! 

Met de zoomfunctie, 20 maal optische zoom van de eenvoudige camera Nikon Coolpix heeft ze hem toch nog aardig weten vast te leggen. Een heldere hemel en het zonlicht van een late namiddag hebben een handje geholpen.

Het gebied is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gedeeltelijk voor publiek gesloten en ook van 15 oktober tot 30 november voor de rust van de trekvogels. Er zijn nog voldoende paden toegankelijk. 

Zie voor informatie hierover de website van de Pelen van Staatsbosbeheer! De natuur in het zuiden van het land is sowieso de moeite waard, zet de Groote Peel ook maar op de to do-lijst!

14. De Maasduinen

Noord-Limburg heeft drie nationale parken waar de Maasduinen een van is. Het bos- en heidegebied is ruim 4.500 hectare groot waar onder andere kraanvogels te vinden zijn. 

Het is nogal bijzonder dat kraanvogels in Nederland te vinden zijn. In het voorjaar en najaar trekken de vogels van en naar de Maasduinen.

15. Nationaal Park Oosterschelde

Het Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het gebied kent een unieke flora en fauna waaronder zeehonden en bruinvissen. 

Het gevarieerde gebied is geliefd bij wandelaars en duikers. Omdat het gebied lang zowel zoet als zout water kende is de natuur bijzonder. Denk aan bijvoorbeeld anemonen, zeekatten en de vele vogels die tijdens eb op de slikken en platen hun voedsel vinden.

Maarten vindt dat de provincie Zeeland bij de beste fotolokaties van Nederland hoort. Hij roemt de Boulevard van Vlissingen, de dijk bij Westkapelle met zijn vele golfbrekers, Veere en Middelburg als slechts enkele schitterende locaties op Walcheren.

Anne vindt vooral het Nollehoofd in Vlissingen een bijzondere plek (je kan de schepen hier bijna aanraken). De duinen tussen Vlissingen en Zoutelande zijn schitterend, en op de stranden vind je de zeer karakteristieke en fotogenieke paalhoofden (golfbrekers).

Veere en Middelburg (Kuiperspoort, Abdij) zijn mooie steden met veel monumenten. Bij Domburg is het gebied rond Westhove erg sfeervol. En hoewel ze zelf geen grote fan is van foto's met lange sluitertijden zijn er in Zeeland natuurlijk wel veel locaties te vinden die hier bij uitstek geschikt voor zijn zoals bij de Zeelandbrug

Tonny vindt de steden van Zeeland: ZierikzeeHulst en Goes prachtig om te fotograferen. Natuurlijk is het platteland met de karakteristieke boerderijen van Zuid-Beveland zeer de moeite waard, vooral in de mei maand als alle fruitbomen bloeien.

16. De Utrechtse Heuvelrug

Het gevarieerde landschap van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug omvat stuwwallen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. Het is na de Veluwe het grootste bosgebied in Nederland. 

Het gebied is een nationaal park sinds 2003 wat wettelijk de ruimte geeft om het gebied te beschermen. Onder andere de zeldzame boommarter leeft in het gebied. Ondanks de versnippering van het gebied, is het een heel fijn bosgebied om te wandelen en even te 'aarden'.

17. De Soester Duinen

Gerard Dorresteijn heeft mooie plekken ontdekt in de provincie Utrecht. De Soesterduinen en bossen rondom Zeist zijn bij hem favoriet. De Soester Duinen is een natuurgebied in de gemeente Soest in de Nederlandse provincie Utrecht. 

Dit gebied, dat zich kenmerkt door omvangrijke zandverstuivingen, en dat daarnaast uit heideterreinen en bossen bestaat, vormt een deel van de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. 

Het gebied wordt meestal aangeduid als De Lange Duinen en de Korte Duinen. De Soester Duinen zijn eigendom van de gemeente Soest en hebben een oppervlakte van ongeveer 500 hectare.

18. De kust van Noord-Holland

De Nederlandse kust is enorm gevarieerd. De afwisseling is enorm. De duinen in Noord-Holland lijken er iedere keer weer anders uit te zien. De wisseling in de seizoenen, het weer ter plekke en de onverwachte ontmoetingen als er plotseling een dier op je pad komt of als je op een zeldzame plant stuit die je nog niet eerder hebt gezien. 

Het maakt van elke wandeling een klein avontuur. De typisch Hollandse wolkenluchten maken het verhaal af.

19. Drenthe

Deze provincie in het noordoosten van Nederland heeft je als fotobestemming veel te bieden. Cultuur en natuur, Drenthe heeft het allemaal. In Drenthe kan je genieten van prachtige bossen en heidevelden.

Drenthe staat verder bekend om zijn 52 hunebedden. Hunebedden zijn eigenlijk grafmonumenten. Het zijn restanten van grafkelders waar het boerenvolk hun doden vroeger bijzette. Deze zwerfstenen kunnen wel 40 ton wegen, immens zwaar dus.
Met behulp van ronde boomstammen, ossen, touwen en bovenal sterke mannen werden deze keien op hun plek gerold en zo ontstonden deze imposante grafkelders. Hunebedden zijn de oudste herinnering aan bewoners van ons land. In Borger vind je het Hunebedcentrum, een museum waar ze je alles laten zien over hoe deze zwerfstenen hier zijn gekomen, wat hun functie was en hoe bijzonder ze zijn.

De restanten van Kamp Westerbork zijn erg indrukwekkend om te fotograferen. Op de plek waar vroeger Kamp Westerbork (officieel Polizeiliches Durchgangslager Westerbork) was, zijn nu enkele monumenten en een indrukwekkend herinneringscentrum.
Je kunt een bezoek brengen aan het vroegere kampterrein waar weinig meer verwijst naar het oorspronkelijke doorgangskamp van de nazi's. Wel zijn er authentieke barakdelen geplaatst, waardoor het een erg aangrijpend geheel is.

Ria Timmermans gaf als tip in Drenthe: de prachtige dorpen Oud AaldenZweeloo en Orvelte waar ook prachtige oude boerderijen staan.

20. Overijssel en Twente

Jenny Huisman gaf als Twente tips het volgende aan: De Sallandse Heuvelrug en de Engbertsdijkvenen. En daarnaast de natuurgebieden: LutterzandTwentse Hooilanden en de Reggestreek.

Johan Bruinsma vindt het AamsveenWitte VeenBuurseveen/zand en Haaksbergseveen prachtige natuurgebieden. Ze liggen bovendien allemaal op een steenworpafstand van Enschede. Je kan er uren wandelen en fietsen en enkele van deze gebieden zijn aangesloten op Duitse Natuurgebieden waaronder de Flamingo Route.

Ria Timmermans vindt het Overijsselse Vechtdal tussen Gramsbergen en Dalfsen een prachtig gebied om te fotograferen.

21. Uiterwaardpark Meinerswijk bij Arnhem

Leo Geurtsen kwam met natuurgebied Meinerswijk als favoriete plek voor foto's. Er zijn Konik paarden, Galloway runderen, bevers en veel verschillende vogels. Natuur voor de deur, zo mag je de Meinerswijk wel noemen. Het is maar een kwartier lopen van het NS-station Arnhem naar dit jonge uiterwaardenpark. 

Als een groen en nat eiland ligt het tussen het oude deel van Arnhem en de in de jaren zestig en zeventig aangelegde nieuwe stad aan de overkant van de Nederrijn. Vanuit de uiterwaard zie je de Eusebius en dichterbij de Kematoren, de koepel van de gevangenis en flatgebouwen. 

Veel wijkbewoners maken gebruik van die nabije natuur, om er te wandelen, te fietsen, te schaatsen, te zwemmen of vogels, planten en insecten te bestuderen.

Tot aan het begin van de jaren negentig was Meinerswijk een doorsnee uiterwaard, met boerenbedrijvigheid en baksteenindustrie. Die laatste is voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe het gebied er nu uitziet.

22. Landgoed Elswout in Overveen

Sylvia Hommes kwam met de volgende tip: als je van prachtige oude beuken, een grote verscheidenheid aan paddestoelen en mooie doorkijkjes houdt, maak dan op een mooie herfstdag een wandeling op landgoed Elswout in Overveen. Storm of kou, zon of bewolkt. Het is altijd mooi op het landgoed. Het landgoed is vrij toegankelijk voor wandelaars.

23. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Daarnaast, nog een tip van Sylvia Hommes: Zuid-Kennemerland. Het park biedt honderden kilometers aan wandel-, fiets- en ruiterpaden. Voor degenen die zelf een route willen uitstippelen of die gewoon een route willen volgen zijn er wandelingen door bos, open duin en langs prachtige duinmeren of het strand. 
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.