u bent hier  » Reizen » Sächsische Schweiz 2014

De Sächsische Schweiz is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Saksen op ongeveer dertig kilometer van de stad Dresden. Hier vind je alles wat een echt gebergte ook heeft, maar dan in het klein: diepe ravijnen, tafelbergen, eenzame rotsnaalden en scherpe kammen van zandsteen. Een prachtig wandelgebied waar geen einde aan komt en met wandelroutes op allerlei nivaus. Ook ideaal met kinderen. Het wandelgebied Sächsische Schweiz is een veelzijdige streek; rijk aan culturele erfgoeden en ­bijzonderheden op het gebied van flora, fauna en geologie.

bekijk de wandelkaartKAART
van ons in de Sächsische-Schweiz
Je kunt er op pad gaan door eindeloze bossen, afdalen in diepe valleien en weer omhoog klauteren door nauwe kloven. ­Je vindt er middeleeuwse burchten, avontuur­lijke, gezekerde routes over geëxponeerde ­rotsen en prachtige uitzichten. Hier gaan een ogenschijnlijk onaangetaste wildernis en een oud cultuurlandschap harmonieus in elkaar over. Het gebied heeft grotendeels de status gekregen van ‘Landschafts- und Naturschutzgebiet’. Sinds 1990 is een deel van de Säch­sischen Schweiz nationaal park geworden. In navolging wees Tsjechië in 2000 een ­vergelijkbaar en aangrenzend deel aan als ­nationaal park ‘Boheems Zwitserland’.
(Bij het verkeersburo en op deze site is nog meer informatie te vinden)
Lees ook dit artikel in de  Volkskrant 2001

Dag 1 over de Lilienstein naar Wehlen(15km)

Bastei

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 1
Aankomst in Halbstadt aan de overzijde van Königstein aan de Elbe. Het hotel ligt aan de overzijde van Königstein eenvoudig met het pontje te bereiken. Het is er rustig op de goederen treinen na met autootjes uit Tsjechie. het valt mee met de herrie. De volgende dag gaan we over de Lilienstein naar Rathen via de schwedenlocher. Dit zijn smalle kloven waar de boeren met hun vee kwamen schuilen voor de zweden die hier een aardige rol hebben gespeeld in de dertigjarige oorlog(1618-1648). Op de top ligt de Bastei, een toppertje in de toeristenfolders. Hiervandaan verder naar het stadje Wehlen. Toch een flinke wandeling voor de eerste dag met een stuk traplopen. Het eten achteraf smaakte later toch nog goed dank zij de ferme honger. Een stuk taart onderweg op een Elbe-terrasje ging er ook goed in. Het werd ook duidelijk dat de bediening niet overal "top" was. Veel personeel komt hier uit Tsjechie en dat is merkbaar. Ook hebben veel zaken  klappen gehad van overstromingen( 2002, 2006 en 2013). De rek is er een beetje uit. Hopelijk blijft het voolopig droog.

Dag 2 over de Pfaffenstein naar Krippen(13km)

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 2
Königstein is een gemeente en plaats in de Duitse deelstaat Saksen, en maakt deel uit van de Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge. Königstein ligt aan de Elberivier en telt 2.231 inwoners.

De wandeling ging over de Pfaffenstein en daarna door bos en veld naar ons volgende hotel in Krippen. Een lange niet al te zware tocht met veel zon en een terrasje onderweg waar we een extra hochwasser-gebakje hebben besteld.

Dag 3 van de Lichtenhainer Wasserfall naar Postelwitz(13km)

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 3
De dag begon met een boottochtje naar Bad Schandau, een druk toeristenplaatsje en vanoudsher een (lucht)kuuroord. Hier namen wij de historische tram naar de Lichtenhainer waterval. Een mooi tochtje door het dal van de Kirnitz waar het toerisme heerlijk bloeit. Bij de waterval is voldoende bier en wurst om de week door te komen. We nemen een torte met koffie alvorens 13 km terug te wandelen naar ons hotel in Krippen. De eerste stop was bij de kuhstall, een immens grote doorzichtgrot met een bijbehorende gaststätte. Onderweg wordt het steeds minder druk en zeker als er af en toe een bui valt is er geen mens meer te bekennen. Schuilen voor de regen in de vele spleten en holen kan heel romantisch zijn. Ook weer veel ladderklauteren met bijzondere uitzichten en enkele enge passages(idagrotte).

Dag 4 van Schmilka naar Hinterhermsdorf(15km)

umgebinde

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 4
Met de trein en het voetveer naar het vertrekpunt in Schmilka bij de Tsjechische grens. Veel bos en halverwege de gaststätte Altes Zeughaus met lekker tsjechisch schwartzbier (Krušovice). Een mooie tocht met veel uitzichtpunten. Eindelijk een hotel (Sonnenhof) zonder spoorweg en toeristen waar 's morgens de reeën onder het raam kwamen grazen.

Dag 5 door het Kirnitztal(18km)

zeughaus

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 5
Vandaag een wandeling door het dorpje Hinterhermsdorf naar de Obere Schleuse in het riviertje de Kitnitz. Hier kun je een boottochtje maken over de afgedamde rivier. Er stond een wachtrij van 1 uur. De wandeling langs deze stroom op de grens met Tsjechie was buitengewoon mooi. Een prachtig pad vlak langs of hoog boven de rivier. Een gebied waar je maar af en toe een wandelaar zag en af en toe de zon.

Dag 6 aankomst in Dresden

dresden

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 6
Op de laatste dag werden we bij de bushalte gedropt door de hotelbazin die de bustijden niet erg goed in haar hoofd had. Enfin, 1,5 uur later stonden we met onze bagage bij het eerste hotel waar de auto netjes stond te wachten. Via een smal paadje en dus meteen ook tegenliggers die van geen wijken wisten kwamen we weer in de bewoonde wereld en een uur later bij hotel Martha(***) in Dresden Neustadt. Dit was een oude sjieke buurt met leuke winkeltjes en aparte eettentjes in de onmiddelijke nabijheid. Nog een flinke wandeling gemaakt en neergestreken op een vol terrasje met tapas en een lekker wijntje. Lekker geslapen en heerlijk uitgebreid ontbeten in de buitenlucht.
 

Dag 7 Dresden

bekijk het fotoalbumFOTOS
Dag 7
Dresden is prima te voet te bezichtigen. Het stikt van de musea in deze barokke stad. Nauwelijks auto's en veel pleinen. Voor de verandering naar het verkeersmuseum geweest, ook leuk en leerzaam. Gewinkeld met als resultaat een mooie outfit voor josephine voor de bruiloft van Pieter en Sofie later in de week. Koffie gedronken tijdens een enorme plensbui en weer lekker gegeten op z'n italiaans op het terras voor het societaetstheater in de neustadt.

Filmpjes over de Sächsische Schweiz