u bent hier  » Eten » Eten bij Titus in Megen

De chef van Titus weet ook raad met groenten

Over de TongDe chef-kok van restaurant Titus in Megen werkt graag met lokale producten. Vakkundig verwerkt Robbert Megens die in eigentijdse gerechten. Benieuwd of hij ook creatief is met groenten.

Bron: Carla Kentgens 29-12-22, 20:00 Brabants dagblad 30-12-22

Tegenover het niet meer in gebruik zijnde oude gemeentehuis in Megen ligt restaurant Titus, de boerenhoeve dateert uit 1882, voorheen bekend onder de naam Den Uiver.

In 2021 is het restaurant overgenomen door Erik Wolf, gastheer en Robbert Megens, chef-kok en sinds die tijd een geliefde plek voor gourmands. De nieuwe naam verwijst naar Titus Brandsma, Megens bekendste student. Het interieur is drastisch vernieuwd en aangepast aan de huidige stijl: grijze muren, donkere tafels, taupe stoelen. Een loungehoek met haard. Aan het hoge rieten plafond hangen koperen lampen. De gastheer ontvangt ons charmant en begeleidt ons naar een tafel.

Bij het aperitief, een licht mousserende Crémant d’Alsace Bentheim 2017 voor mijn tafelgenoot en fris voor ondergetekende krijgen we drie appetijtelijke amuses. Een blokje klassieke preskop, bonbon van langoustine in gelei van Earl-gray/ bergamotthee en krokante quinoa (graansoort) met een pittige chutney van nashi-peer (Aziatische peer).

De chef werkt met graag met lokale producten. Vakkundig verwerkt in eigentijdse gerechten. We kiezen het viergangenmenu en viergangen-groentemenu.

Het vegetarische voorgerecht is samengesteld uit verschillende structuren van wortel. Een salade van parelgort, gekookt in wortelsap en aangemaakt met een frisse dressing. Zoetzure schijfjes paarse en gele wortel. Sorbet van wortel, friszuur schuim van karnemelk. Tipjes groene olie van het sap van wortelblad. Een fijn ogend en smakend voorgerecht. De bediening schenkt hierbij een Pinot Gris, Alsace, Heinrich Ehrhart, 2021; mild kruidig, tintje zoet.

De Noordzeekrab van mijn tafelgenoot is subtiel aangemaakt met ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel), avocado crème, grapefruit, kaviaar van langoustines, gebrande baby maiskolfjes, kruidige groene vinaigrette op basis van koriander en citrusvruchten. Een mooie nuance in smaak. In het glas komt Spaanse Serra da Estrela Albariño 2021, rijp exotisch fruit, minerale frisheid. Het zuurdesembrood met zwarte olijven is in mum van tijd verorberd, zo lekker.

Het volgende groentegerecht is huisgemaakte tempeh van quinoa, afgelakt met ingekookt bier van Zuster Agatha Quadrupel, een jus van gebrande groenten, rode bietjes en zilveruitjes. Het taaie blokje tempeh moet het hebben van het bierlakje en maakt geen indruk. Aan de overkant komt een bouwwerkje van mootje gebakken kabeljauw en gerookte en gebrande paling op gekonfijte aardappel, romige botersaus waarin palingfumet en lavasolie de toon zetten. Fijn gerecht, merkt mijn gast op.

We gaan door. Mijn tafelgenoot krijgt perfect gebraden hertenrugfilet met een jus van Port, crème van rode biet en een klein stukje eendenlever met gekarameliseerde appel. De wijn, Trossos Vells, Montsant, Alfredo Arribas 2014, aan tafel gedecanteerd, sluit met een afdronk van rood fruit, kruidig en rijk aan mineralen perfect aan.

Ik krijg een ronde schijf knolselder, in eekhoorntjesbroodbouillon gekookt en gebakken. Daarop ligt een verbluffende creatie van eikhaas (houtzwam, in het wild groeiend onder eik). De eikhaas is gebakken en wordt voortdurend bedruipt met een jus van paddenstoelen en miso tot de chef tevreden is. Eromheen een crème van knolselder, schuim van eekhoorntjesbrood en kaantjes van aardappel. De aardse smaakcombinaties blijven weldadig hangen. Ik proef van Dr. Heger Ihringer Spätburgunder 2018, elegant met een verfijnd vleugje wilde bessen.

Helaas zijn we al bij het dessert beland. Voor tafelgenoot worden dat een aantal uitgelezen prachtige kazen, geserveerd met een confituur van abrikozen. De gastheer zegt trots: ‘Gemaakt door mijn moeder’.

Ik krijg tiramisu Titus Style. Dat wordt een wow momentje. De bodem is chocolade brownie. Daarop een mascarponemousse met gefermenteerde mango, tipjes crème van chocolade en airbrushed (bestoven) met chocolade en Oogst koffie, gebrand op de hoek van de straat. Ernaast een balletje romig vanille-ijs. Jammer dat het bordje leeg is.

Conclusie: de chef serveert een heerlijk menu. Ook het groentemenu is een aangename beleving met verse ingrediënten uit het seizoen. De gastheer is innemend, we voelen ons welkom.

Restaurant Titus, Torenstraat 3, 5366BJ Megen. 0412 4622 Restauranttitus.nl

Openingstijden: woensdag en donderdag diner vanaf 17.30 uur. Vrijdag t/m zondag lunch van 12.00-15.00 uur. Diner vanaf 17.30 uur

De rekening

1x tastingmenu 4 gangen € 50,-
1x groentemenu 4 gangen € 46,-
1x supplement kaas € 5,-
1x aperitief bubbel € 8,-
1x ginger ale € 3,-
2x glas wijn € 16,-
2x ½ glas wijn € 8,-
Karaf water 000
Totaal € 136,-

De score 8.2  (4 gangen)

Voorgerecht 8
Tussengerecht 7.5
Hoofdgerecht 9
Nagerecht 8
Bediening 8
Ambiance 8
Prijs/kwaliteit 8.5


Klik hier voor een vergroting
De amuse wordt geserveerd bij restaurant Titus.
Klik hier voor een vergroting
Een mootje gebakken kabeljauw en gerookte en gebrande paling.
Klik hier voor een vergroting
Verschillende structuren van wortel.
Klik hier voor een vergroting
Perfect gebraden hertenrugfilet.
Klik hier voor een vergroting
De verbluffende creatie van eikhaas
Klik hier voor een vergroting
Prachtige kazen, geserveerd met een confituur van abrikozen.