u bent hier  » Ikke » Ikke werd 60

De wandeling

rik60-bernadette.jpg

Fotos van de dag dat je 60 wordt de dag dat je 60 wordt De dag begon met druppels toen de eerste gasten binnendruppelden. Bernadette kwam als eerste de binnenplaats op gevolgd door de hond van Emmy en Walter en als laatste degenen die van verre kwamen. De weergoden zaten niet echt mee maar toch ging iedereen mee op verkenning in dit land ontstaan uit water en rivierduinen. Via het machtcentrum (gemeentehuis met kerk) daalden wij af naar de plek waar de boeren in het moeras ploeterden. Het engwijkpad bleef ook dan nog een beetje droog. (vandaag niet echt). We liepen weer de dijk op langs het wiel (niet te zien dus) waar de Lithse snoek onlangs (figuurlijk) weer is opgedoken

(Zie verder: dorp aan de rivier).

 

De dijkstoel

rik60-willem.jpg

Toch zou ik graag van Willem junior willen horen hoe het is om op de stoel van de "Dijkstoel" te mogen zitten. Als belg weet ik dus niet eens wat een dijk is, laat staan wat een "dijkstoel" is. Misschien bestaat er wel een dijkstoelendans of een dijkstoelgang ?


De snoek

rik60-wandel-snoek.jpg

Willem Steenbeek, dé gids van Lith vond het zichtbaar amusant om de bijna vergeten mythe rondom de snoek die in het wiel (een kolk ook: wiel, waai of weel) was gesprongen, met veel verve aan onze buiten-staanders en -landers uit te leggen. Iedereen was zichtbaar geinteresseerd door de rijke historie van "het dorp aan de rivier".

 

 

Het etenrik60-eten.jpg

Felix, de huistraiteur (Chef de cuisine) van Willem en Ans, zorgde voor een verrassing. Het menu viel onder absolute geheimhouding voor de jarige. Het soepje tot en met toetje was voortreffelijk en vulde het voorgaande verhaal aan met forel ( uit het felix wiel ?) . Lith was namelijk in vroeger tijden vergeven van de zalm ( het kwam zelf de huismeiden de oren uit) en de reuze snoeken uit nog vroegere tijden.

 

Het feest

De planning was nogal strak en sloot niet feilloos aan op de Belgische eettradities. De eerste avondgangers kwamen al binnen vóór het toetje op de telloren lag. Als jarige heb ik op geen enkel moment enige vorm van paniek gevoeld omtrent deze afstemming. Deze kleine cultuurverschillen moeten zeker voor brabanders niet vreemd voorkomen. De plezierige huiskamersfeer en de gastvrijheid van Ans en Willem én de bijzonderheid van het moment deden de rest.

rik60-bandje.png

 

Het optreden van josefientje met haar band maakten wel indruk op mij. Zoveel eer had ik nog niet eerder te verwerken gehad en de teksten waren ook nog eens historisch juist (hoewel door verdringing een ander beeld kan ontstaan over mijn eigen geschiedenis). Ik weet wel dat ze thuis met vanalles bezig was en heel veel óp de computer zat, maar zo'n groot optreden had ik niet verwacht. Muzikanten bedankt!

Mijn zusterrik60-marleen.jpg

Mijn oudste zus(ter) Marleen heb ik nog niet eerder zo meegemaakt (over mij dan). Ik was wel aangedaan en ook zeer vereerd door haar verhaal. Ik ga het thuis nog eens goed doorlezen en alvast bedankt voor de attentie. Ik moet zeggen "hoe ouder de familie hoe leuker ze wordt". Dit geldt zeker ook voor onze Pa die onverstoorbaar maar ouder en ouder wordt én er nog een glaasje op drinkt (ik heb het toch niet van een vreemde).

 

De toekomst

Iedereen die er bij was, bedankt voor jullie komst en bijdrage aan de gezelligheid. Ik heb er veel lol aan gehad en wil het graag nog eens herhalen. De volgende mijlpaal is nog 5 (zegge: vijf) jaar van het heden verwijderd. Dit wordt de dag dat ik het werken voor de baas voor eeuwig achter mij zal laten. Inmiddels is deze mijlpaal dichterbij gekomen in de vorm van een WW wegens het niet aanwezig zijn van geschikte arbeid voor deze persoon. Ondertussen lijkt het er op dat de UWV nog erger is dan een baas. Het schijnt ook dat de jacht op oudere talenten is losgebarsten.