u bent hier  » Hechtel » Dries in ZA

Dries blijft voor eeuwig in ZA

dries-za.jpg
Dries is mijn neefje, die een lerarenopleiding meemaakt en zodoende een stage in ZA geregeld heeft. Waarvan deze beelden.

 

Nu we hier in Zuid-Afrika zitten moeten we toch wel wat leren over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Dus stelde Tim gisteren een laatste trip naar het Voortrekkersmonument voor: een hommage aan de stichters van het moderne Zuid-Afrika. 

 

Wat later dan gepland vertrekken we met Bob richting Pretoria. Met 5 man in de auto, kon Bob wel niet meer zo vlot vooruit maar we geraakten wel op onze bestemming. Met onze studentenkaart konden we allen tegen 15 rand naar binnen, Baje lekka! Het is een immens groot terrein waarop het monument gebouwd is . Maar, we zullen eerst naar het monument zelf gaan bekijken. Eerst nog een hapje eten en dan naar binnen. Groot dat dit gebouw is! Op de muren rondom je wordt het hele verhaal van de voortrekkers uit de doeken gedaan: prachtig! In de kelder is er een museum dat alles uit de doeken doet over de grote trek.

De Grote Trek is de naam voor de tocht waarmee de Nederlandstalige bewoners van Zuid-Afrika zich onttrokken aan het Britse koloniale bestuur door naar het oosten en noorden te trekken in de periode rond 1840.

In jaren 1830 - 1850 trokken naar schatting ca 12.000 Boeren (Voortrekkers) naar de toekomstige provincies Natal, Oranje Vrijstaat en Transvaal om te ontsnappen aan het Britse gezag, voortdurende grensoorlogen met de "kaffers" (zwarten), Brits kolonialisme en verengelsing, en om de groeiende bevolkingsdruk te verlichten.

 

 

 

Een groep Voortrekkers migreerde naar Natal, waar ze een verdrag met de Zulukoning Dingane konden onderhandelen. Toen deze echter van mening veranderde doodde hij de leider van de Voortrekkers, Piet Retief en de helft van de Voortrekkers die hem gevolgd waren.

Andries Pretorius werd de nieuwe leider, en wreekte zich in een gevecht hij de Ncomerivier, de zogenaamde Slag bij Bloedrivier, op 16 december 1838. De Republiek Natalia werd gesticht in 1839, maar werd door de Britten geannexeerd in 1843.

Verschillende boerenrepublieken werden opgericht in Zulu-gebied, en hielden stand dankzij hun superieure bewapening vergeleken met de Zulu's. Deze boerenrepublieken leidden tot de oprichting van de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek, die bleven bestaan tot hun annexatie door het Verenigd Koninkrijk in 1900 tijdens de Boerenoorlog.

De Voortrekkers worden herdacht door een Voortrekkermonument bij Pretoria, dat gebouwd werd in 1949. Pretoria werd genoemd naar de leider van de Voortrekkers, Andries Pretorius.

zo is er een hele grote gelijkenis met de cowboys van het Westen. De blanken worden als "pioneers" voorgesteld dat beschaving kwam brengen. Maar eigenlijk eiste ze het land op van de volkeren.