u bent hier  » Oss » Maaslandse verhalen » Broeder Wim

Het einde van de vastentijd

wim2.jpg

Broeder Wim heeft de vastentijd er op zitten. Zoals gebruikelijk in het klooster worden de bordjes dan extra gevuld. Zuster Gemma neemt dit wel erg letterlijk. Zoals je ziet is de pan nu helemaal leeg. Aan de linkerkant ziet u nog de arm van broeder Arie met in zijn hand een leeg bordje. Zo gaat dat in het klooster.

 

Musicerende broeders in de abdij van Lommersweiler

wim4.jpg

Na de maaltijd trekken de broeders zich met fluit en luit terug op de muziekzolder van de abdij. Voor de buitenwereld zal het wel altijd een geheim blijven wat voor liederen hier ten gehore worden gebracht. Het repertoire schijnt het midden te houden tussen een psalm en een militaire mars. Vast staat dat het een ritueel is wat vooraf gaat aan het proeven van het eerste brouwsel gerstenat na de vasten.

Het eerste brouwsel na de vasten wim1.jpg

De broeders hebben het duidelijk naar de zin gehad bij het proeven en zijn op weg van de gelagzaal naar slaapverblijven. De route is gemarkeerd met brandende kaarsen om niet te verdwalen. De broeders willen wel eens een kaarsje met de blote handen vastgrijpen tijdens deze tocht om zich staande te houden. De fraters met de meeste blaren mogen dan ook blijven uitslapen tot na de korte metten.