u bent hier  » Oss » Dorp aan de rivier 2007

Het verhaal van “het dorp aan de rivier”

Dorpsdokter Tjerk van Taeke bezoekt zijn klanten te paard. Hij was zeer kundig bij bevallingen. Hij kreeg hierdoor verschillende geschenken. Rekeningen moesten binnen vijf jaar betaald worden. De dokter was ook jager, samen met zijn vriend Cis den Dove die stroper was ging hij vaak op jacht. Cis woont in een arkje op de Maas. Op een dag probeerde een zigeunervrouw hem te verleiden, dit deed zij een week lang. Op een dag kwam zij bij Cis thuis en verleide zij hem, maar Cis gaf niet toe(?).

Mammeke woont ook in het dorp. Haar gezicht is door een ziekte verteerd en daarom bedekte ze haar hoofd altijd met een doek. Dit was als straf op haar zonde met een Rotterdamse schipper.

Op de molen in het dorp hangt een vloek. De knecht van Janus van Geffen (Van Lent), wordt door een touw in de molen opgehangen. Er moet over het lijk gewaakt worden, het wordt een groot feest. Pale Pie gaat met het lijk dansen.

De feestvierende Pale Pie durft uiteindelijk de doek van Mammeke op te tillen. De volgende dag wordt hij met een gespleten schedel gevonden. Hij leefde toen nog, en de dokter laat met behulp van een speld zien hoe je alle ledematen kan laten bewegen. Als de chirurg het hoofd dichtnaait, schiet hij uit en prikt de dokter met de naald. De dokter krijgt op deze plek een abces aan zijn nier. Het abces wordt weggehaald zonder verdoving, als hij van de operatietafel afkomt, moet de vrouw van Sjef de Smid bevallen. Dokter Tjerk gaat hier op de lijkdrager naar toe.

Dokter gaat op vakantie en zorgt voor en vervanger. De Pater, de vervanger, geeft zijn patienten allerlei poeders en zalfjes, waarvan ze niet beter worden. Op een avond wordt er op de deur geklopt en wordt er gevraagd als de dokter zo snel mogelijk wil komen: zijn kind is ernstig ziek en ligt op sterven. Uiteindelijk wordt De Pater ontslagen als Tjerk terugkomt van zijn vakantie.
Na de abces aan de nier kan de dokter niet meer te paard naar zijn patienten. Hij neemt Willem in dienst en Taeke koopt een wagen. Willem brengt de dokter met paard en wagen naar zijn patienten.

Janus de Mert stroopt hazen van het land van de dokter. De kinderen van Mert hebben gevraagd of de dokter wilde komen, omdat het niet helemaal pluis is bij hun vader. Als Taeke komt, onderzoekt hij Janus en constateert dat hij maagkanker heeft. Janus is treurig, maar vooral angstig voor de dood.

anton-coolen.pngDe zonen van de dokter halen een streek met een zelfgemaakte bom uit in het dorp, ze krijgen hiervoor een standje en twee weken op brood en water. De zonen vinden deze straf geen ramp, ze vinden het een leuke straf. De dokter vergoedt alle schade.

Op een dag wordt Taeke geroepen door Dirk van Alem, als Taeke komt, stelt hij vast dat er een kindje met een waterhoofdje op komt is. Taeke geeft Alem de opdracht om hem zo snel mogelijk te roepen als de geboorte niet lang meer zou duren. Er is alleen een probleem: de Maas is dicht gevroren. Nardje de Wit, de veerman vertikt het om over de Maas te gaan. Teneinde raad besluit Taeke te voet over de Maas te gaan. Nonnetjes bidden voor een behouden overtocht en dit is het geval. Uiteindelijk is de dokter te laat en het kindje met het waterhoofdje overlijdt.

Het gaat slecht met de vrouw van de dokter, en ze overlijdt spoedig. Waaraan wordt niet gezegd. De dokter begraaft haar samen met Cis in de achtertuin, alleen zijn oudste zoon weet dit.
Na het overlijden van zijn vrouw, stuurt hij zijn kinderen naar een Katholieke kostschool en gaat zelf op vakantie. Er komt ditmaal weer een vervanger, dokter Rits.Als dokter Taeke terug komt ziet hij er oud uit. Janus de Mert en Mammeke sterven allebei.

Na de dood van zijn twee patienten, is de dokter 25 jaar arts en dit moet gevierd worden. Er wordt een speciaal comite opgericht die er een feestelijk jubileum van gaat maken. Tijdens het jubileum blijkt dat de burgemeester de dokter niet mag. Op het grote feest zingen de kinderen van de nonnetjes liedjes voor Taeke, ook krijgt de dokter een envelop van de burgemeester. De dokter roep zijn knecht Willem en vraagt of hij een kaars wil brengen, hiermee verbrandt hij de envelop met de inhoud. De dokter wist dat er in die envelop een ontslagbrief zou zitten.

Hij dient na het jubileum zijn ontslag aan en vertrekt. Hij laat zijn huis tot de grond toe afbreken, van de dokter ontbreekt ieder spoor.
Op een dag wordt Cis den Doven gevonden, hij is dood. Zijn ark wordt weggesleept.