u bent hier  » Oss » Omliggende dorpen » B&B De Oude Pastorie

Een pronkstuk van een ontbijt

door Pay-Uun Hiu volkskrant 7-2-2007

Dit moet eits kleiner zijn

Waar slapen we?

oude_pastorie.jpgDe Oude Pastorie, Kerkstraat 2, 5367 AG Macharen, 0412-492131.
www.deoudepastorie.eu

Bed & Breakfast met vier kamers in de oude pastorie van Macharen, ook high tea, lunch of barbecue (na reservering), of koffie/ thee met taart voor spontane bezoekers. Overnachting 55 euro (1 persoon) tot 120 euro (3 personen) inclusief ontbijt.

Het is zeker waar dat je in een bed and breakfast doorgaans goed ontbijt.

Vaak beter dan in een doorsneehotel, zoals het Volkskrant-hotelteam vorige week in deze rubriek vaststelde. De meeste B&B-beheerders maken er met liefde een matineus pronkstuk van.

Neem het ontbijt in de Oude Pastorie van Macharen bij Oss. Daar zorgt Joke Tigchelaar ervoor dat je zelfs als geroutineerd B&B-bezoeker ’s ochtends met je ogen staat te knipperen.

In de serre, waar meneer pastoor vroeger aan het eind van de dag zijn pijp rookte, is een ronde tafel gedekt met wit linnen en ontbijt voor minstens drie dagen: warme broodjes, sap, koffie en thee, een gekookt eitje, vier soorten zelfgemaakte jam, verse boterhammen, verschillende soorten cornflakes en muesli, yoghurt, een etagère met verpakte jams en een etagère met kleine pakjes chocolade- en vruchtenhagel, een schoteltje vleeswaren, een schoteltje kaas en zelfgemaakte vruchtensalade.

Je mag er ook je lunchpakket uit samenstellen.

Het verhaal dat je in een B&B vaak een beetje bij de mensen op schoot zit, is gaandeweg achterhaald. Het merendeel van de B&B’s is zo geprofessionaliseerd dat je allang niet meer bij de familie aan tafel zit waar de kinderen met droeve ogen kijken hoe de gast de lekkerste plakjes worst opeet. Je hoeft echt niet meer tussen het scheerschuim van de heer des huizes onder de douche en je slaapt ook niet op een doorgelegen matras op zolder.

B&B’s steken in meer opzichten dan het ontbijt de hotels naar de kroon. De Oude Pastorie uit 1834 is sinds 2004 in gebruik als een behoorlijk professioneel logement.

Joke en Hans Tigchelaar hebben de zijvleugel van het huis in gebruik, het voorhuis is in zijn geheel voor gasten: de oude ontvangst- en woonkamer zijn voor ontbijt, high tea (maar niet op zondag) en exposities (elke twee maanden hangt en staat er nieuwe kunst).

Sinds kort is de ruimte ook beschikbaar als trouwlocatie en het aardige is, vertelt Joke Tigchelaar, dat het publiek aan weerszijden van de grote tafel – in de serre en in de voorkamer – kan plaatsnemen en dus niet de hele tijd het bruidspaar op de rug hoeft te zien. En bij mooi weer zijn ook de tuinen ter beschikking, met prieel en een ouderwets grote (maar wel nieuw gebouwde) veranda. In de keuken kunnen logees terecht voor koffie en thee. Je hebt er je rust en toch een persoonlijke toets waardoor het wat huiselijker aanvoelt dan in een hotel.

Boven zijn vier antiek ingerichte kamers, waarvan twee met originele bedsteden. Hooguit het sanitair is niet helemaal volgens de modernste hotelnormen: er zijn twee badkamers met wc (een ervan ook met bad) op de gang. Maar daar is de prijs voor een overnachting dan ook wel weer naar.

Het grote ouderwetse ledikant in kamer ‘Joke’, ooit de slaapkamer van de pastoor, belooft een comfortabele diepe nachtrust. De volgende ochtend is er de grote dobermann Pluto die graag tijdens het ontbijt bij je op schoot zou willen, maar die krijgt van de baas te horen dat dat nou echt niet de bedoeling is van een B&B.