u bent hier  » Reizen » Rondom Jena 2008 » Wijnroute Saale-Unstrut

Wijnroute Saale-Unstrut

Het meest noordelijk gelegen kwaliteitswijnbouwgebied van de wereld.

De wijnroute Saale-Unstrut is de meest noordelijk gelegen Europese wijnroute en volgt over een afstand van 60 “aangeschoten” kilometers de beide rivieren Saale en Unstrut die als levensaders door het zuiden van Saksen-Anhalt stromen. In deze streek speelt de wijnbouw al meer dan 1000 jaar een heel bijzondere rol. Net als in de Toscane worden de druiven hier verwend met 1430 zonuren per jaar. Als oudste bewijs voor de wijnbouw geldt een oorkonde van Keizer Otto III uit het jaar 998. In de daaropvolgende eeuwen heeft de wijncultuur bloeiperioden gekend, maar ook enorme tegenslagen. Toch hebben de mensen ondanks alle moeilijkheden met vlijt en uithoudingsvermogen steeds aan de wijnbouw vastgehouden. Dit wijnbouwlandschap is een ensemble van terrassen, droogmuren, wijnberghuizen en wijnstokken van een bijzondere charme en schoonheid. Het lijkt alsof hier aan elke smaak gedacht, op elke voorkeur gelet is.

Aan de oevers van de Saale staan niet alleen trotse en indrukwekkende burchten, ook kastelen vertellen verhalen en drukken hun stempel op het landschapsbeeld. Langs de Saale en de Unstrut loopt ook een van de meest interessante fietsroutes. Hier kan men naar eigen voorkeur reizen, het tempo zelf bepalen, rust houden waar men wil en nieuw land ontdekken. Het fraaie schelpkalklandschap aan beide rivieren is bekend geworden door de wijn en door de orchideeën. Natuurvrienden moeten hier een bezoekje inlassen en de schoonheid van deze plant bij een orchideeënwandeling, eventueel met gids, van dichtbij beleven. Ook een gezellige rit met de janplezier langs de molenroute is een uitstekende keuze. In Memleben is de keizerpalts uit de Ottoonse tijd een bezoek waard. In het natuurpark Unstrut-Triasland ligt de oude stad Nebra, goed te herkennen aan de laat-romaanse burchtruïne en bekend vanwege haar zandsteengroeven.

Ook in de moderne tijd blijft de geschiedenis van Nebra en haar omgeving levendig door de sensationele vondst van de hemelschijf. Zij geldt als sleutelvondst voor de Europese oudheidkundige geschiedenis, de astronomie en de vroege godsdienstgeschiedenis. De vindplaats ligt aan de Mittelberg in het Ziegelrodaer Forst bij Wangen, waar ook vandaag nog steeds uitgravingen plaatsvinden. Belangstellende bezoekers kunnen hier onder deskundige leiding de geschiedenis van de hemelschijf van Nebra nader onderzoeken. Deze hemelschijf is, aldus wetenschappers, de oudste concrete voorstelling van het heelal en werd daar ongeveer 3.600 jaar geleden in een kuil begraven. Wijn, historie, architectuur en oude wijnbouwerstraditie vormen in de Jahn- en wijnstad Freyburg een harmonisch geheel. Tot ver buiten de grenzen van de deelstaat bekend is het grootste wijnfeest van Midden-Duitsland dat elk jaar in Freyburg wordt gehouden. De proclamatie van de wijnkoningin en een feestelijke optocht behoren tot de hoogtepunten.

Tonelen van de geschiedenis en cultuurhistorische bezienswaardigheden vindt u aan Saale en Unstrut bij elke stap. Overal vertellen de sagen, legenden en verhalen ook over de wijn. Cisterciënzermonniken vestigden zich in het jaar 1137 aan de noordzijde van de Saale in de buurt van Naumburg en richtten het klooster "St. Marien zur Pforte" op dat al snel uitgroeide tot een van de rijkste kloosters in het gebied van Oost-Thüringen. In Naumburg zelf beheerst de dom met zijn beroemde oprichtersfiguren het beeld van de stad. Grote persoonlijkheden zoals Nietzsche werden toen al aangetrokken door de voormalige Hanzestad waar vandaag elke middag orgelconcerten uit de stadskerk klinken. In Bad Kösen kan de bezoeker in het volksmuseum de Käthe-Kruse poppententoonstelling bekijken. Aan het einde van deze route wandelt men nog een beetje door de wijnbergen rondom Bad Sulza voordat men in een van de mooie wijnlokalen nog geniet van een glas Saale-Unstrut-wijn. Want de wijn smaakt nog altijd het beste op de plaats waar hij gerijpt is. En aan de huizen waar een boeket en een bezem hangen, wordt de wijn ook geschonken. De wijnroute Saale-Unstrut kan niet alle voor de wijnbouw interessante plaatsen in dit gebied omvatten. Daarom zijn ontdekkingstochten op de wijnbouweilanden een aanbeveling waard. Wie op deze verkenningstocht gaat, zal genieten van een reis door kleine wijnoases. Per auto, te voet, per boot of per fiets – dit wijnland is een bijzonder interessante streek voor alleman.