u bent hier  » Lussen en Knopen » Verbindingsknopen

Knopen om touwen aan mekaar vast te maken

De Platte knoop

De platte knoop is slechts bruikbaar voor het eenvoudige werk. Hij is eenvoudig te leggen en beklemt zich niet waardoor hij altijd makkelijk los te krijgen is. De toepassingen variëren van het vastzetten van opgerolde zeilen, het dichtbinden van pakjes, tot de basis van de schoenstrik. Zijn naaste verwanten, het ouwe-wijf, de dievenknoop en de what-knoop hebben zo hun eigen toepassingen, maar die hebben niets met een betrouwbare verbinding te maken.

De Schootsteek

De Schootsteek is mijn favoriete verbindingsknoop. Pas op, wanneer het gekruiste tamp aan de verkeerde kant zit heb je een andere, zwakkere knoop. (In moderne materialen maakt het niet veel meer uit, maar in rechts geslagen touw is de foutieve schootsteek zwakker. Leer daarom de goede.)

 

De karaaksteek

Ook wel karaak hieling genoemd. Pas op! Er zijn maar weinig knopen die zo vaak verkeerd getekend worden als de karaaksteek. De einden moeten diagonaal tegenover elkaar uitkomen en de kruisingen moeten om en om onder- en bovenlangs uitkomen. De karaaksteek is een van de beste steken. Ashley stelt dat het mogelijk het dichtst bij de perfecte steek komt. Hij slipt niet, zelfs niet als het touw nat is, en bovendien is hij altijd los te krijgen, ook na zware belasting.

De Zoeteliefjes

Eigenlijk leg je twee halve steken om de staande einden van beide touwen.
Je kunt de zoeteliefjes op twee manieren leggen. Welke van de twee varianten het sterkst is weet ik niet.  Met twee gelijke overhandknopen is hij symmetrisch. Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte variant.
 Met twee verschillende overhandsknopen krijg je de mooiste, alleen ... de dubbele acht is zeker sterker, makkelijker los te krijgen na belasting en van alle kanten net zo decoratief als de zoeteliefjes op hun best.

De Dubbele Zoeteliefjes

Dit is de dubbel-stopper knoop met als basis de Dubbele Overhandknoop. Eigenlijk leg je twee wurgknopen om de staande einden van beide touwen. Het is het best om de knopen tegengesteld te leggen. Bij gelijke knopen is het lastiger ze goed tegen elkaar aan te sluiten.
Deze knoop wordt door klimmers veel gebruikt om twee touwen aan elkaar te knopen. Hij is sterk, betrouwbaar, maar is nogal lastig weer los te krijgen. Wanneer deze knoop in het midden van een klimtouw terecht komt is het verstandig om aan het hangend eind een vaste lus te maken om als zekering te gebruiken bij het passeren.

 

De Dubbele Acht

Dit is voor mij de universele dubbele-stopper-knoop. Hij is sterk, mooi, beknelt niet, dus wat wil je nog meer. Het is de verbindingsknoop variant van de Vlaamse Acht

 

De Wevers Acht

Dit is de beste wever knoop die ik ken. Hoewel het lijkt of hij moeilijk te leggen is blijkt hij juist erg makkelijk te leggen in klein materiaal en is betrouwbaar in wol, linnen en vele ander weef-materialen. Omdat beide losse einden terugvallen op het staande part heeft hij een bijna perfecte geleiding door het werk en over de machine-onderdelen.
Houd beide einden op de kruising tussen duim en wijsvinger. (eerste tekening)
Draai beide draden terwijl je het kruis vast blijft houden in twee eenvoudige bewegingen (tekening twee en drie)
Nu leg je het staande eind van de draad waar je wilt aanhechten over de nieuwe draad die je wilt aanhechten.
Ten slotte stop je over de lijn waar je aanhecht door de loep die je net gemaakt hebt.
Nu laat je het kruis los en hou de losse eindjes tegen het staande part van de nieuwe draad en trek de knoop aan.
Deze knoop is gerelateerd aan De (Vlaamse) Acht Dat kan je goed waarnemen als je deze knoop legt zonder nieuwe draad. (Je doet net alsof.) Je zult zien dat je de acht knoopt.

Voor de andere richting
Een wever op een traditioneel weefgetouw weet niet van te voren in welke richting de volgende lijn aangehecht moet worden. Daarom moet hij de weverknoop in twee richtingen kunnen leggen. (Lang niet iedere wever/weefster kan dat en dat kost tijd of netheid.) Dit is de zelfde als de hierboven beschreven knoop, alleen dan anders gelegd. Op deze manier gelegd kan de draad de andere kant op getrokken worden.

Volgende