u bent hier  » Lussen en Knopen » Lussen

De Paalsteek

De Paalsteek is de meest gebruikte lus-knoop. Dat komt voornamelijk door de eenvoud, de betrouwbaarheid en waarschijnlijk ook de verwantschap aan de schootsteek. Houd in stap A het kruispunt tussen duim en wijsvinger van de rechterhand en draai vervolgens de pols met de klok mee. Wanneer je de lus weglaat heb je de schootsteek.

Gedubbelde Acht lus

De gedubbelde 8 is een door klimmers veel gebruikte knoop. De knoop is snel te leggen en is veiliger dan de paalsteek. Er is veel discussie of het losse eind nog een stopper behoeft of niet. Snelheid van leggen/losmaken is ook iets waar je voor veiligheid rekening mee moet houden. De eerste wijze van leggen is gelijk aan het leggen van de Vlaamse acht, maar dan met een dubbel touw. Het "losse-end" vormt de lus. Deze wijze van leggen is alleen toepasbaar als de lus pas na het leggen ergens om of in gelegd wordt.

Wanneer de lus ergens om gelegd moet worden, (om jezelf bijvoorbeeld) dan wordt eerst een enkele losse vlaamse acht gelegd die vervolgens gedubbeld wordt. Het is hierbij belangrijk dat er ruimte genoeg is voor de lus.

De boogpees knoop

Dit is een zeer oude knoop die gebruikt werd als oog voor boogpezen. De knoop is eenvoudig en sterk. Eenmaal gelegd en stevig aangetrokken, wil je hem niet meer los knopen: je zou het een goede permanente lus kunnen noemen. De boogpees knoop is geliefd omdat hij klein, sterk, veilig en eenvoudig te leggen is. Hij is netjes omdat er geen losse eindjes uitsteken. Moderne boogschutters geven de voorkeur aan ingesplitste ogen.
Als het losse eind (gemerkt met een kruisje) niet tussen de boog en de loop gezekerd zit is het aan te bevelen om een extra overhand knoopje als stoppertje te leggen.

Het middenmannetje

Een eenvoudig te leggen prima lus voor toepassingen waar de lus niet aan het uiteinde maar ergens in het werkend eind gelegd moet worden. Deze lus is in alle richtingen belastbaar. Dat is belangrijk voor toepassingen waarbij de spanning aan de einden groot is ten opzichte van die in de lus zelf.

De Artillerie Lus

Een praktische en eenvoudig te leggen lus voor het midden van het touw. Hij is niet zo sterk als de middenman maar is iets sneller te leggen en weer los te maken. Zoals de naam al aangeeft werd hij door de artillerie gebruikt (voor het dragen van het geweer over de schouder). Belast het touw niet te zwaar zolang de lus niet belast wordt. Hij is het best toepasbaar als tijdelijke knoop om dingen te dragen of op te hangen.

De Pendant Steek

Een steek om een steentje in een amulet te binden. Zorg ervoor dat je het object goed in de lus zekert. Als je deze lus gebruikt om een steentje of ander mooi object in een hanger te bevestigen is een leren veter de beste keuze. Maak een ondiep sneetje in de binnenkant van de lus. Precies diep genoeg om het oppervlak te vergroten zodat het beter grip heeft. En, zeker niet onbelangrijk, gebruik een goede schoenmakers-lijm (bijvoorbeeld bizon-kit.) Het resultaat is verrassend.
De pendant steek is een naast familielid van de zoeteliefjes.

 Volgende