u bent hier  » Eten » Veel met rabarber » Rabarbertaart Engels

Rabarbertaart engels

Ingrediënten

1 kg rabarber
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 140 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 mespuntje zout
- 1 ei, losgeroerd
- 175 gram boter, ijskoud
- fijn kruim van 3 beschuiten
- 100 gram suiker
- 4 eetl. custardpoeder
- geraspte schil van 1 schoongeboende limoen of kleine citroen

Bereidingswijze

Verwijder het groen van de rabarber en neem aan de onderzijde van elke stengel het witte (lichte) gedeelte weg. Trek eventueel de harde nerven van de stelen. Snijd de gewassen stelen in stukjes van ca. 3 centimeter. Breng in een pan een royale hoeveelheid water aan de kook. Voeg de rabarberstukjes toe. Wacht tot het water opnieuw aan de kook is gekomen. Stort alles in een vergiet en laat de stukjes afkoelen, koud worden en zoveel mogelijk opdrogen (plaats vergiet op een tochtige plek). Beboter een springvorm met een doorsnede van 22-24 centimeter.
Zeef bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker en zout in een kom. Schenk het losgeroerde ei erover. Leg in dunne plakjes gesneden keiharde ijskoude boter op het mengsel. Snijd met twee messen de boter in minuscule stukjes (kruimels) die niet of nauwelijks meer herkenbaar dienen te zijn. Vorm van tweederde deel van het deeg een bal. Plaats de kom met de rest van het deeg in de koelkast.
Leg de deegbal in het midden van de springvorm. Druk het deeg, zo gelijkmatig mogelijk, uit op de bodem en wand van de vorm. Bestrooi de bodem en wand van het deeg met beschuitkruim. Plaats de vorm tot verder gebruik in de koelkast.
Schep in een kom suiker, custardpoeder en limoenrasp door elkaar. Strooi eenderde deel ervan over de deegbodem. Schik de helft van de rabarberstukjes er op. Strooi er eenderde deel van het custardmengsel er over en schik daarna de rest van de rabarberstukjes er op. Bestrooi alles met de rest van het custardmengsel. Vouw de opstaande rand van het deeg, indien mogelijk, over de rabarbervulling. Maak met de vingers van het resterende, inmiddels koud geworden, deeg kruimels. Strooi ze zo gelijkmatig mogelijk over de rabarbervulling.
Plaats de vorm op het rooster bijna onder in de tot 200 C. voorverwarmde oven. Bak de taart in 75-80 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart daarna 1 uur in de vorm staan.

Serveertips

Neem de koud geworden taart uit de vorm en plaats hem op een met een (papieren) servet beklede ronde schaal. Snijd de taart aan tafel in het gewenste aantal punten. Geef er licht opgeslagen, gezoete (vanillesuiker) slagroom in een sauskom bij.