u bent hier  » Wadanog » Babyboomers » AOWgat

Aboutaleb moet meer doen tegen AOW-gat

05-12-2007
5-12-2007

ANBO voor 50-plussers heeft dinsdag 4 december tijdens een actiebijeenkomst in Den-Haag aangegeven dat staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) meer moet doen om ouderen met een AOW-gat te hulp te schieten. “Binnen vijftien jaar zijn er meer dan een miljoen 65-plussers met een onvolledige AOW”, aldus ANBO-directeur Liane Wubbels. “Voor meer dan 100.000 van hen betekent dat, dat zij tot hun dood in de bijstand zullen blijven. Dat is voor ons onacceptabel.”

(Klik hier voor de volledige speech van Liane Wubbels)

Ongeveer 425.000 65-plussers hebben geen volledige AOW opgebouwd, omdat zij tussen hun vijftiende en 65e niet aldoor in Nederland hebben gewoond. Voor elk ontbrekend jaar wordt de AOW met 2 procent gekort. Zo’n 27.000 AOW-ers krijgen op dit moment via de Sociale dienst een bijstandsaanvulling tot het sociaal minimum.

Vooral allochtonen die na hun 15e naar Nederland zijn gekomen, zitten na hun 65e met een AOW-gat. “Grote groepen gastarbeiders die hier in de jaren '60 en '70 naar toe zijn gekomen, gaan nu met pensioen. Zij hebben meestal niet of nauwelijks aanvullend pensioen en komen nu door het AOW-gat in de bijstand”, vertelde FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Ook Antillianen en Surinamers zitten vaak met een onvolledige AOW. Of vrouwen die met hun man mee zijn gegaan naar het buitenland. “Velen komen er nu pas achter dat zij niet verzekerd waren”, stelde Jongerius.

De actie, die door ANBO voor 50-plussers, vakcentrale FNV, migrantenorganisatie LOM en de SurNeds werd georganiseerd, heeft ertoe geleid dat een meerderheid van de Tweede Kamer van staatssecretaris Aboutaleb verwacht dat hij meer doet tegen het AOW-gat.

CDA, PvdA en SP willen dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voortaan niet alleen de AOW, maar ook de aanvullende bijstand uitbetaalt aan ouderen die onder het sociaal minimum terechtkomen. De partijen vinden dat gepensioneerden niet apart hun hand hoeven ophouden bij gemeenten voor bijstand.

Inmiddels werkt de SVB volgens Aboutaleb al met ruim dertig gemeenten samen om ervoor te zorgen dat mensen direct aanvullende bijstand krijgen als ze daar recht op hebben. Hierdoor zijn bijna 10.000 ouderen met een AOW-gat geholpen. Maar de Kamer wil dat de SVB met alle gemeenten samenwerkt.

Verder heeft de PvdA-bewindsman volgens zijn woordvoerster juist vorige maand maatregelen aangekondigd die tegemoet komen aan de wensen van onder meer de FNV, ANBO en LOM. Zo zijn de mogelijkheden om extra AOW in te kopen na een verblijf in het buitenland verruimd. Ook moeten mensen beter worden ingelicht over de inkoopregelingen zodra zij zich in Nederland vestigen.

Maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil extra aandacht voor Antillianen en Surinamers. Zij dachten dat zolang hun geboorteland tot het koninkrijk behoorde zij daar ook AOW hadden opgebouwd, maar dat is niet het geval.

PvdA en SP willen ook, net als FNV, ANBO en LOM, voor AOW'ers met aanvullende bijstand een minder streng regime. Dat zou logisch zijn, omdat voor 65-plussers geen werkplicht geldt. Zo mag iemand met aanvullende bijstand nu hoogstens dertien weken in het buitenland verblijven en dat moet naar 26 weken.

Bron: ANBO voor 50-plussers, 5 december 2007