u bent hier  » Oss » De hormoonfabriek

Hoorspel "De Hormoonfabriek"

vrijdag 5/9/2014 om 00:00 uur op Radio 1

De hormoonfabriek is een bloedstollend verhaal geïnspireerd op historische feiten, waarin het zicht op goed en kwaad soms wordt vertroebeld door de roes van de vooruitgang. Speelt zich af in Oss vlak vóór de tweede wereldoorlog.

www.radio1.nl de hormoonfabriek

De Hormoonfabriek is een bewerking van de bestsellerroman van Saskia Goldschmidt. Het hoorspel draait om de succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw, Motke voor vrienden, die zich op zijn sterfbed realiseert dat het hem niet is gelukt om fatsoenlijk te leven. Terwijl hij zijn bloedstollende levensverhaal vertelt aan zijn privéverpleegster ‘Het Jonge Ding’ wordt hij geconfronteerd met zijn geweten. Een verhaal over liefde en venijn tussen broers, tegenstrijdige belangen tussen commercie en wetenschap, met bronsthormoon volgestopte fabrieksmeisjes en door testosteron voortgedreven kerels. Waarbij het zicht op goed en kwaad soms wordt vertroebeld door de roes van de vooruitgang. Het script werd geschreven door Saskia Goldschmidt zelf en regisseur Peter te Nuyl.

De feiten

De familie Van Zwanenberg had als eigenaar veel invloed op de gelijknamige slachterij. Toen arbeiders aan het begin van de vorige eeuw staakten, werden ze op staande voet ontslagen. Maar die invloed was ook op andere manieren aantoonbaar.
Behalve de slachterij hoorden ook andere Osse fabrieken bij het Zwanenbergconcern. Daarvan was farmaceut Organon een van de belangrijkste. Bij dat bedrijf werd uit de alvleesklieren van de varkens insuline onttrokken. Aan het hoofd van die fabriek stond Maurits van Zwanenberg.
Verhouding met hoofd verpakkingsafdeling
Maurits, kort Mau, was sinds achttien jaar getrouwd met een vrouw die door ziekte al twaalf jaar geen seks meer kon hebben. Hij wilde echter niet scheiden, omdat hij haar niet alleen zou kunnen laten. Dat weet journalist Martin Schouten, die een boek schreef over de misdaad in Oss.
In de jaren dertig was Mau een verhouding begonnen met het hoofd van de verpakkingsafdeling, Schouten: "Een vrouw van dertig die hem had ingewijd in orale seks. Zij stuurde ook wel eens meisjes van haar afdeling naar hem toe. Als daar om een uur de telefoon ging, was het meneer Mau die wilde dat er een bij hem op kantoor kwam. De deur ging dan op slot en boven de deur ging er een rood lampje aan, wat betekende dat meneer niet mocht worden gestoord. Om halftwee ging dat lampje weer uit.
Baantje bij Organon
Als er van de vrijpartijen een kind kwam, moest het meisje trouwen met een andere man. Die kreeg een baantje aangeboden bij Organon."
Niemand greep in tot een meisje door een mededirecteur ontslagen werd. Ze ging naar de politie en deed daar haar verhaal. Ook anderen werden door de politie ondervraagd.
Organon stond in Oss bekend als 'Hoerganon'
Schouten: "Toen meneer Mau op een ochtend naar zijn werk reed, werd hij onderweg aangehouden, dat was discreter dan in de fabriek. 'Weet wat u doet', zei hij. 'Ik waarschuw, dit gaat u berouwen.' Maar toen hem het belastende materiaal was voorgelezen bekende hij."
"Dat er dingen bij Organon dingen gebeurden die het daglicht niet mochten zien, wisten alle bewoners van Oss te vertellen. Organon stond in Oss bekend als Hoerganon."

Bron: Martin Schouten, De bende van Oss

Zie ook Volkkrant Archief Brabants Sicilië en andere roversholen

en Vechten in de tweede kamer