Deze website gaat overal en nergens over maar hij overleeft Faceboek zeker wel.
OVERZICHT VAN ALLE WANDELINGENu bent hier » Eten » Tuinieren niet altijd leuk
Tuinieren ís niet zo lollig
Volkskrant 29 juni 2015 Brief van de dag: Daar sta je met je eigenheimers
(Volks)tuinieren heeft één nadeel: als je het goed doet kom je om in het voedsel. Vijf kilo pootaardappelen leveren een oogst van 125 kilo puike piepers, een zakje van 100 gram slabonen levert tien tot twaalf kilo boontjes op. Het is niet weg te eten. Oogst in de zomer, als iedereen op vakantie is, dus weggeven wordt moeilijk.
De voedselbank heeft liever geen prei of andijvie, daar zit zand aan en het zit niet gewassen en voorgesneden in een plastic zak. Hetzelfde geldt voor kromme komkommers, daar zal wel iets mee zijn, net zoals aardappels met klei eraan. Werkloze bijstandsmoeders zie je niet op de tuin, merkwaardig toch. Onze kinderen hebben een totaal ander eetpatroon, eten vaak op hun werk, dus daar sta je met je eigenheimers, bietjes, courgettes, worteltjes, en Chinese kooll.
Op zeker moment is je vriezer vol, zelf at ik afgelopen winter nog diepvriesboerenkool van de oogst 2012. Daarbij is het licht frustrerend als jij emmers snijbonen scoort, die tegelijkertijd in de supermarkt een schijntje kosten.
Het sociaal bindend element van volkstuinen is matig, de vaak oudere tuinders (gepensioneerden) bemoeien zich mondjesmaat met elkaar, en jongere tuinders hebben na een geestdriftig eerste jaar door dat je een volks- of moestuin niet kunt mannen met een uurtje per week. Dus de hype ebt weg. Mijn vrouw en ik hebben een tuin van 300 vierkante meter, daar hebben we in voorjaar, zomer en herfst onze handen meer dan vol aan. 's Winters ligt het werk goeddeels stil.
De bevindingen van onderzoekster Esther Veen (V, 24 juni) zijn mild uitgedrukt. Tuinieren is héél hard werken en steeds minder mensen hebben daar zin in. De iPad is veel interessanter. En als ik uitreken wat een smakelijke maaltijd uit eigen tuin mij financieel kost aan tuinhuur, bestrijdingsmiddelen, zaai- en pootgoed, gereedschap, meststoffen, onderhoud kas, nog los van de vele arbeidsuren besteed aan spitten, wieden, schoffelen, kan ik beter de supermarkt bezoeken. Het is de hobby, het buiten zijn, maar er hangt wel een prijs- en tijdkaartje aan, dat velen verrast.
Misschien moeten we naar de stadse boeren i.p.v. naar de hobbytuinders.
Coloradokever aardappelen
De volwassen kever is ongeveer 1 cm lang en geelzwart gestreept. De larven worden ook ongeveer 1 cm lang en zijn in een wat ouder stadium oranje rood van kleur met een zwarte kop en drie paar poten. Coloradokevers overwinteren in de grond, meestal op percelen waar in het voorgaande jaar aardappelen of opslag van aardappelen hebben gestaan. In het voorjaar komen de kevers boven de grond en gaan op zoek naar aardappelplanten. De kevers zetten aan de onderzijde van de planten hun eipakketten af. Deze eipakketten bestaan uit ongeveer 20 tot 80 oranje gele eitjes. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 5 tot 21 dagen uit. De keverlarven zijn zeer vraatzuchtig en veroorzaken in het aardappelgewas veel schade. Van zwaar aangetaste planten wordt al het blad weggevreten en blijven alleen stengels en nerven achter. Na 3 tot 5 weken kruipen de larven in de grond. In de loop van juli -augustus komt de volgende generatie kevers bovengronds. In warme zomers kunnen deze kevers nog een tweede generatie voorbrengen. De kevers kruipen vanaf eind augustus op een diepte van 20 tot 50 cm in de grond om te overwinteren. Coloradokevers tref je vooral aan op lichtere gronden. Op deze gronden kunnen de kevers dieper wegkruipen en kunnen daardoor vorstperiodes gemakkelijker overleven.
Coloradokever bestrijden
Voor coloradokevers geldt een wettelijke bestrijdingsplicht. In volkstuinen kunnen de kevers en de larven handmatig geraapt worden. De kever en de larven zijn te bestrijden met insectenbestrijdingsmiddelen zoals Insecticide 10 ME, of het biologisch middel Conserve Garden.
- Voeg deze toe aan uw Favoriet