u bent hier  » Oss » Buxus mot

Ook Uden moet nu spuiten en rupsen rapen

Veghel was al besmet, Oss ook. Nu heeft de gevreesde buxusmot ook Uden en verre omstreken bereikt. Wat te doen tegen deze veelvraat in de tuin? ,,Controleren, controleren en nog eens controleren." HANS VAN ALEBEEK

foto van de rupsen
Udenaar Klaas Bakker haalde een mand vol rupsen uit twee buxusstruiken. Foto Klaas Bakker
Udenaar Klaas Bakker haalde een mand vol rupsen uit twee buxusstruiken. Foto Klaas Bakker

Van de wijken Hoeven tot aan Uden-Zuid gloeien de buurt-apps van de waarschuwingen: pas op voor de buxusmot! Beter gezegd: de rups, want die slaat op dit moment genadeloos toe in veel tuinen waar buxus staat. Zo heb je nog een mooie groene heg of fraai geknipte bol, en ineens is alles bruin, zitten er spinnenwebben in en krioelt het van de rupsen.

De buxusmot rukt al jaren gestaag op in zuidoostelijke én noordelijke richting: in een tempo van vijf tot tien kilometer per jaar slaat het fraaie nachtvlindertje zijn vleugels steeds verder uit. Van Uden tot aan Eindhoven kijken trotse tuinbezitters met grote vrees naar de opmars van het beestje, dat in 2007 voor het eerst in Nederland opdook.

Beheerder Anton Hellings van hovenier John van den Brand uit Mariaheide is niet zo'n voorstander van spuiten. ,,Je moet zorgen dat je planten in orde zijn, dus elk jaar goed mesten", zegt hij. ,,Van een paar rupsen in een buxus gaat de plant echt niet kapot. Het is vaak de combinatie van die rups en de matige kwaliteit van de plant. Spuiten doe ik liever niet. Dat is niet best voor de vogeltjes in de buurt, want die zijn dol op de rupsen."

Biologisch boom- en plantenkweker Gert-Jan Schonenberg uit Volkel is het daar wel mee eens. Maar soms kan het niet anders, zegt hij. ,,Tuinen hebben vaak een grote emotionele waarde", zegt hij. ,,Dan heb ik het niet over een heg van tien meter met kleine buxusplantjes maar over mensen die achtertuinen hebben als kleine Paleisjes Het Loo, vol pauwen, beesten en andere buxusfiguren waar jaren aan gewerkt is. Als je dat moet opruimen, doet dat pijn."
Museum

,,De buxusmot is een groot probleem", aldus Schonenberg. ,,En voor de bestrijding moet je echt samenwerken. Jij kunt je heg wel schoon hebben, maar als-ie bij de buurman zit, schiet je daar nog niks mee op. " Rupsen rapen is een milieuvriendelijke optie. ,,Maar dan moet je ze daarna wel begraven of verbranden. Anders worden de rupsen motten en die fladderen vrolijk verder", zegt hij.

Zijn advies: de buxus goed verzorgen en als er toch rupsen komen, spuiten met twee verschillende middelen, want de buxusmot is snel resistent. ,,Maar het allerbelangrijkste is controleren, controleren en nog eens controleren", zegt hij.

Dat is precies wat ze bij het Museum voor Religieuze Kunst doen. De historische kruidentuin binnen de kloostermuren is een prachtig labyrint van buxushaagjes en grote struiken. ,,Het zou echt een ramp zijn als dat allemaal kapot gaat", zegt Wilma van Schaijk, coördinator van de groep vrijwilligers die de tuin bijhoudt. Vorig jaar en ook dit voorjaar is daarom uit voorzorg gespoten, om te voorkomen dat de boosdoener binnendringt. De hoge kloostermuren helpen daarbij wel, denkt Van Schaijk.