u bent hier  » Oss » Eikenprocessierups, wat nu ?

Eikenprocessierupsen gesignaleerd in de buurt van volkstuin "de bus" langs de geffensestraat in Oss( langs de fietssnelweg F59). Enkele rupsen waren op mijn buurvrouw's tuingereedschap terechtgekomen. Zou ik wel even uitschudden over de schutting en ja hoor. s'Avonds jeuk in mijn hals en armen en heel veel rode plekken. Je hoeft ze niet eens aan te raken.

Eikenprocessierupsen staan vooral bekend om hun brandharen. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, schiet hij brandharen af om zichzelf te beschermen. En hoewel de rups grote haren op zijn lichaam heeft, zijn dit niet de brandharen. “Vergis je niet. De brandharen zijn zo minuscuul klein, dat je ze eigenlijk bijna niet kan zien met het blote oog”, vertelt Tim.( Omroep Brabant 16-6-2019)

Zie ook de artikelen bij Omroep Brabant

Ik ben in contact gekomen met de brandhaar van een eikenprocessierups. Wat kan ik het beste doen?

Trek kleding waarin brandharen zitten uit.
Was de brandharen uit de kleding.
Strip de huid met plakband (plak dit op de huid en trek het dan weer los).
Spoel de huid of ogen goed met lauw water.

Wat voor klachten kun je krijgen van de eikenprocessierups?

Als je in contact komt de rups kan je jeuk, bultjes, blaasjes en rode plekjes krijgen op je huid. Maar ook gezwollen en rode ogen. Soms krijg je klachten die erg lijken op een verkoudheid, zoals hoesten en kortademigheid. En het gebeurt ook wel eens dat mensen na contact met de brandharen van de eikenprocessierups moeten overgeven of duizelig worden.

Wat kan ik tegen de jeuk doen?

Heel belangrijk is dat je niet gaat krabben of wrijven. Bij hele heftige jeuk kan je zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula smeren.

Wanneer zijn mijn klachten over?

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als de brandharen in je ogen komen, dan kan dat ernstige klachten geven. Je kunt dan zelfs een oogontsteking krijgen. Ga dus naar een oogarts als dat het geval is.
Sommige mensen krijgen ernstige allergische reacties. Zij krijgen het benauwd of krijgen dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong. Heb je last van deze klachten , bel dan direct je huisarts of de huisartsenpost.

Kan mijn huisdier ook last krijgen van de eikenprocessierups?

Ja, helaas wel. Zij kunnen gezwollen lippen en een dikke tong krijgen, maar ook kunnen hun ogen of hun mondslijmvlies ontstoken raken. Het is belangrijk dat je de bek van het dier goed spoelt en snel langs de dierenarts gaat.