u bent hier  » Oss » Waterkevers in onze vijver

Waterkevers

Waterkevers en torren zijn niet allemaal even koddig en hun larven al helemaal niet.

Geelgerande watertorDe geelgerande waterkever of watertor is met een lengte van 3,5 cm een van de grootste inheemse kevers.
Naast zijn formaat is hij te herkennen aan de groen tot bruingele dekschilden die bij het mannetje glad zijn en bij het vrouwtje gegroefd.
Het is een uitstekende zwemmer, maar ook goede vlieger die gemakkelijk van het ene water naar het andere vliegt. De geelgerande waterkever leeft van waterinsecten, kikkervisjes,  kleine vissen, maar ook salamanders en zelfs soortgenoten worden niet ontzien. Het is een van de meest vraatzuchtige rovers die in de vijver voor kan komen, reden waarom  de meeste vijverliefhebbers hem liever kwijt dan rijk zijn. De larve van de geelgerande waterkever is misschien nog wel een graadje erger dan zijn ouders. Het is een geduchte rover die vanuit een hinderlaag onder water allerlei prooien vangt en daarbij niets schuwt. De prooi wordt gegrepen met lange, sterke,  sikkelvormige holle gifkaken, ingespoten met verterende sappen en daarna leeggezogen. Deze kaken zijn zo sterk dat een beet ook voor de mens duidelijk voelbaar is, al zal daarbij geen wondje worden veroorzaakt. De larve wordt tot ca. 7 cm lang en lijkt wel een beetje op een garnaal. Hij valt vrijwel alles aan dat zich beweegt in zijn omgeving. Het menu bestaat uit insecten, kikkervisjes, kikkers en salamanders en ook vissen tot zelfs een groter formaat dan de larve zelf!

Larve Geelgerande watertor Schrijvertjes

Het schrijvertje, ook wel draaikever genoemd, komt vrij algemeen in Nederland en België voor. Het is een is een grappig glanzend blauwzwart kevertje van 5-7 mm en komt vaak in grote groepen voor. De schildjes zijn voorzien van meerdere rijen lichterkleurige puntjes en de poten zijn geel tot roodachtig. Grappig aan het schrijvertje is dat hij tweedelige ogen heeft, met het bovenste deel zoekt hij boven water naar prooien en houdt vijanden in de gaten en het onderste deel kijkt onder water en dient om hongerige vissen aan te zien komen en ook om daar prooi te zoeken. Het schrijvertje is een hele goede zwemmer, zowel op het wateroppervlak als onder water.
Hij maakt boven water draaiende, lusvormige 'schrijvende' bewegingen, waaraan hij zijn naam dankt. Bij gevaar duikt hij onder terwijl hij een luchtbel meeneemt, om zich daarna ergens aan vast te klemmen en zo een poosje te schuilen. Vliegen kan het schrijvertje ook en hij kan zich dus verplaatsen van de ene waterplas naar de andere. Het voedsel wordt op het wateroppervlak gevangen en bestaat voornamelijk uit insecten die in het water vallen en niet kunnen zwemmen. Omdat schrijvertjes vaak in grotere groepen leven, is er van  deze prooien na een al korte tijd meestal geen spoor meer te bekennen. Ook waterdiertjes die net onder het wateroppervlak hangen, zoals muggenlarven,  worden gegeten. In het voorjaar zet de kever de eitjes af in lange eiersnoeren die aan waterplanten worden vastgezet. De larve is wormachtig en leeft in de modder van organische materialen. Vlak voor de verpopping kruipt de larve op planten die boven het water uitsteken en spint daar een cocon, deze komt uit rond de herfst. Rond deze tijd zijn de schrijvertjes het meest te zien.De grote spinnende watertor is met een lengte van 3,5-5 cm een zeer grote waterkever. Het gestroomlijnde ovale lichaam is glanzend zwart met een groene gloed. De poten zijn bruin en hebben rijen zwemharen om beter te kunnen zwemmen. Tijdens het zwemmen beweegt de spinnende watertor de achterpoten afwisselend, waardoor het zwempatroon een schommelende gang krijgt. De grote spinnende watertor komt in stilstaand en plantenrijk water voor in geheel Europa. De eieren worden gelegd in een door het vrouwtje gesponnen waterdicht nestkamertje onder water. Bij gevaar spuit het dier een inktachtige vloeistof. Ook kan de kever,  wonderbaarlijk genoeg,  een gillend geluid voortbrengen. Zoals vrijwel alle waterkevers kan ook deze soort vliegen en maakt dan een brommend geluid.
Grote spinnende watertorLarve spinnende watertor

De larve van de spinnende watertor heeft een dik donkerbruin lichaam en wordt tot 70 millimeter lang. Het voedt zich met alle diertjes die hij in zijn bek kan krijgen. Zo verorbert de monsterlijke larve zelfs kleine salamanders en kikkers, de volwassen kevers zijn planteneters.